24.07.2007. / 11:11

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Uzrok autizma spontane genetske mutacije

Genetičar Cold Spring Harbor Laboartory-a Michael Wigler je naglasio da su istraživači "Cold Spring Harbor Laboratory" i instituta Medicine Albert Einstein u New Yorku otkrili su formulu koja po "prvi puta objašnjava sporadični i obiteljski oblik autizma"

Američko istraživanje objavljeno danas u Analima Nacionalne akademije znanosti ukazuje da su spontane genetske mutacije možda objašnjenje većine slučajeva autizma, a ne genetske predispozicije prenošene generacijama.

Autori istraživanja sugeriraju da bi genetske mutacije DNK djeteta ili jednog od roditelja mogle imati veću ulogu nego se mislilo u pojavi sporadičnog autizma, kada nema obiteljskih prethodnika koji su bolovali od te bolesti.

Genetičar Cold Spring Harbor Laboartory-a Michael Wigler je naglasio da su istraživači "Cold Spring Harbor Laboratory" i instituta Medicine Albert Einstein u New Yorku otkrili su formulu koja po "prvi puta objašnjava sporadični i obiteljski oblik autizma".

Ta spontana mutacija, izraženija u zrelijim godinama zahvaljujući činjenici da sve češće žene u razvijenim zemljama odgađaju trudnoću, mogla bi biti objašnjenje zašto stariji roditelji češće imaju autističnu djecu. Autizam posebice obilježavaju društvena izoliranost, opsesivno ponašanje i sklonosti ponavljanjima.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika