24.07.2007. / 11:39

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

SAD: Kosovo u Srbiji još 120 dana

"Sada predstoji razdoblje angažiranja od 120 dana. Dobili smo jamstva da će status Kosova biti riješen, a rezultat tog procesa je neovisnost Kosova", izjavio je nakon sastanka kosovski premijer Agim Ceku

Nakon sastanka kosovskog izaslanstva s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u Washingtonu, kosovski premijer Agim Ceku je zjavio kako su dobili američka jamstva da će nakon novih 120 dana pregovora s Beogradom, Kosovo dobiti neovisnost.

"Sada predstoji razdoblje angažiranja od 120 dana. Dobili smo jamstva da će status Kosova biti riješen, a rezultat tog procesa je neovisnost Kosova", izjavio je nakon sastanka kosovski premijer Agim Ceku.

Neovisnost Kosova je uvjet stabilnosti u regiji i u jugoistočnoj Europi, dodao je.

"Pokazali smo dobru volju da razgovaramo i s Beogradom kako bi izgradili normalne odnose, i kako bi svi pridonijeli miru, stabilnosti i sigurnosti regije", kazao je kosovski premijer.

Na pitanje ostaje li i nakon razgovora u Washingtonu pri najavi proglašenja neovisnosti Kosova 28. studenoga, Ceku je potvrdio kako ostaje pri tome, dodajući kako sam datum nije toliko bitan, već je "najvažnije da će nakon tih 120 dana pregovora Kosovo biti neovisno, a hoće li to biti 28. ili 26. studenog, vidjet ćemo", rekao je.

Na pitanje o njemačkom prijedlogu za formiranje "trojke" za Kosovo, koja bi posredovala u novom krugu pregovora Prištine i Beograda, Ceku jer kazao: "Mi ne izbjegavamo pregovore, ne izbjegavamo sastanke i želimo što bolje rješenje, želimo da što više zemalja, uključujući i Moskvu, prizna Kosovo jer je to jedino realno i moguće rješenje".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da se u novoj situaciji ponovo otvori pitanje podjele Kosova, kazao je kako su dobili "stroga jamstva da će se ostati na načelima Kontaktne skupine i da nema govora o podjeli Kosova".

Jučer je vlada Srbije usvojila prijedlog rezolucije o Kosovu i uputila ga Skupštini koja će razmatrati na sjednici zakazanoj danas poslije podne.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade prihvaćeno je i izvješće o radu dosadašnjeg beogradskog Pregovaračkog tima za razgovore o budućem statusu Kosova o čemu će također raspravljati zastupnici.

U prijedlogu rezolucije se kaže da je "Kosovo i Metohija neodvojivi dio Srbije i da bi svaki pokušaj rješenja kojim bi se prekršila načela međunarodnog prava bio proglašen ništavnim i opasnim po opstanak države Srbije".

Izražava se i "spremnost Srbije za nove pregovore, otvorene u pogledu ishoda i trajanja".

Vezane vijesti

Condoleezza Rice ponovo u Bijeloj kući - na sastanku s Obamom

Condoleezza Rice ponovo u Bijeloj kući - na sastanku s Obamom

Američki predsjednik Barack Obama u petak će se sastati s Condoleezzom Rice, bivšom američkom državnom tajnicom i prvom savjetnicom za nacionalnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika