24.07.2007. / 12:05

Autor: Marijana Zrinjski

IRAK

Iranci i Amerikanci posvađali se na pregovorima o sigurnosti u Iraku

Američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker i njegov iranski kolega Hassan Kazemi-Qomi sastali su se u danas Bagdadu kako bi razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Iraku i nastavili pregovore započete 28. sprnja ove godine.

Iako je jučer prije tih pregovora irački predsjednik Jalal Talabani održao zasebne sastanke sa obojicom diplomata kako bi ih uvjerio da premoste međusobne nesuglasice i pokušaju zajedno raditi na što bržem povećanju sigurnost u zemlji, diplomati su na sastanku iznosili samo optužbe jedni protiv drugih.
Crocker je optužio Iran da financira skupine koje napadaju američke i britanske trupe u Iraku dok Iran smatra da SAD svojim prisustvom u Iraku samo stvara nevolje toj zemlji. Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je da Teheran nije učinio ništa da se poveća sigunosno stanje u Iraku od njihovih zadnjih pregovora te da Iran podgrijava tenzije među vjerskim sektama. Isto tako optužuje ih da za smrt 200 američki vojnika koji su navodno umrli od bomba proizvedenih u Iranu. Amerikanci su također uvjereni da su Iranci upleteni u zarobljavanje petero Britanaca koji su prije dva mjeseca bili oteti u Bagdadu. Iranci su pak pozvali Amerikance da puste pet njihovih državljanja iz američkog vojnog pritvora jer oni nisu članovi Islamističke Revolucionarne garde kako tvrde Amerikanci, već diplomati.

Unatoč očitoj netrpeljivosti dviju zemalja pregovori o stabilnosti u Iraku, tvrde analitičari, ipak bi mogli rezultiratij mirnijom situacijom u Iraku. Činjenica je naime da ni Iran ni SAD ne žele nastavak nasilja, a Iran osim toga želi spriječiti ponovne sankcije zbog proizvodnje nuklearne energije.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika