24.07.2007. / 16:51

Autor: Martina Zeković

LIBIJA

Zatvorene bugarske medicinske sestre i liječnik vraćeni kućama

Pet medicinskih sestara i jedan liječnik iz Bugarske, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu u Libiji, oslobođeni su nakon osam godina zatvora. Po povratku u Bugarsku ispričao im se bugarski predsjednik Georgi Parvanov.

Njihovo oslobođenje omogućeno je zahvaljujući dugogodišnjim pregovorima o jačanju veza između Libije i EU-a. Povjerenica EU za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner mnogo je puta do sada putovala u Libiju gdje se sastajala sa zatvorenim medicinskim osobljem i radila na poboljšanju uvjeta u kojima se nalaze djeca zaražena HIV-om. Ona je kazala kako je puštanje zatvorenih bugarskih medicinara "humanitarna odluka koja će označiti novu stranicu u povijesti odnosa između EU i Libije".

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy čija je supruga Cecilia sudjelovala u oslobađanju medicinskih sestara i liječnika, u srijedu bi trebao otputovati u Libiju gdje će tema razgovora biti pomoć Libiji da se ponovno uključi u međunarodnu zajednicu.

Sarkozy je negirao navode o tome kako su EU i Francuska financijski pomogle Libiji kao dio dogovora o puštanju zatvorenika.

Prošlog tjedna šestorki je kazna izmijenjena pa su umjesto smrtne kazne osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu. Takvu odluku donijelo je Visoko sudsko vijeće nakon što su obitelji 438 djece zaražene HIV-om pristali na kompenzaciju vrijednu 500.000 funti po djetetu.

Prema dogovoru o puštanju bugarskih zatvorenika, europsko tržište otvorit će se za libijske poljoprivredne, stočarske i ribolovne proizvode. Dogovor uključuje i tehničku pomoć kod restauracije arheoloških spomenika te dozvole libijskim studentima da studiraju u EU.

Pet medicinskih sestara i liječnik osuđeni su za namjerno ubrizgavanje krvi zaražene HIV-om kod 438 djece od koje je 50 umrlo. Šestorka koja je u zatvoru od 1999. tvrdi da su ih mučenjem naveli na priznanja.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika