25.07.2007. / 08:59

Autor: Nina Tomljanović

STRAH OD TERORIZMA

U SAD-u zračne luke upozorene na terorističku prijetnju

U zračnim lukama San Diega, Milwaukeeja, Houstona i Baltimorea, zaplijene su uključivale "žice, prekidače, cijevi, komponente mobitela, i tvar nalik na glinu", te sir u blokovima po konzistenciji nalik na neke eksplozive, navodi se u biltenu TSA

U zračnim lukama diljem SAD-a službenici i sigurnosti upozoreni su od Uprave za sigurnost prometa da paze na praksu terorista da unose u zrakoplove komponente za improvizirane eksplozivne naprave, na temelju četiri zapljene na aerodromima od rujna 2006. godine, objavila je TV mreža ABC.

20. srpnja je uprava za sigurnost prometa (TSA) srpnja izdala neklasificirano upozorenje za tzv. zračne šerife, svoje vlastite službenike sigurnosti koji kontroliraju putnike i prtljagu u zračnim lukama u SAD i za ostale agencije za sigurnost.

U zračnim lukama San Diega, Milwaukeeja, Houstona i Baltimorea, zaplijene su uključivale "žice, prekidače, cijevi, komponente mobitela, i tvar nalik na glinu", te sir u blokovima po konzistenciji nalik na neke eksplozive, navodi se u biltenu TSA.

"Neubičajenost i rastući broj tih improviziranih stvari izazivaju zabrinutost", dodaje se.

Službenici sigurnosti su pozvani da paze na "obične stvari koje nalikuju na komponente za improvizirane eksplozivne naprave".

ABC je prvi na internetu objavio bilten TSA koji ima 13 poglavlja, a jedan savezni dužnosnik potvrdio je njegovu autentičnost agenciji AP. "Tu ne postoji vjerodostojna, specifična prijetnja", izjavila je u utorak glasnogovornica TSA Ellen Howe, dodajući kako "ne treba paničariti" jer TSA stalno izdaje slične biltene. TSA je kasnije na svojoj web stranici objavila kako je u posljednjih šest mjeseci izdala 90 sličnih biltena.

Ross Knocke glasnogovornik ministarstva domovinske sigurnosti, upozorenje je opisao kao najnoviju kopiju rutinskog obavještajnog biltena za radnike TSA, namještenike zračnih luka i pripadnike službi sigurnosti.

Među ostalim, u biltenu se kaže kako je procjenom FBI-a i ministarstva domovinske sigurnosti utvrđeno da su teroristi izvodili različite probe i simulacije prije ranijih napada, uz navođenje primjera napada od 11. rujna 2001. godine na WTC u New Yorku i Pentagon, napada od 7. srpnja 2007. godine na metro u Londonu, londonsku zavjeru od 2. kolovoza 2006. godine za rušenje transatlantskih letova i zavjeru s Filipina iz 1994. godine za rušenje više zrakoplova nad Pacifikom.

Vezane vijesti

Policija u potrazi za teroristima pretražila i selo

Policija u potrazi za teroristima pretražila i selo

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini nastavile su široku akciju usmjerenu na provjeru djelovanja različitih zajednica u toj zemlji koje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika