25.07.2007. / 12:48

Autor: Marijana Zrinjski

IZBORI U SAD-u

VIDEO: Američka predsjednička debata na Youtubeu

Po prvi puta predsjednički kandidati u SAD-u debatirali su uživo na portalu YouTubeu u Sjevernoj Carolini, a pitanja su im za vrijeme rasprave preko video klipova na internetu postavljali glasači iz cijele zemlje.

Mnogo političkih i medijskih analitičara ovakav pristup debati ocijenje kao prekretnicu u političkom dijalogu. Larry Sabato, direktor Centra za političke nauke na sveučilištu u Virginiji smatra da je debata osim interesantnog eksperimenta i nešto više. "Debata preko interneta predstavlja prekretnicu za buduće izbore. Dobro je što se ovom inovacijom aktivno uključuje javnost, a posebno mladi ljudi koji su tradicionalno inertni prema politici".

No, debata nije promijenila samu prirodu debate, političari nisu davali drugačije odgovore nego inače, a loše je i to što glasači nisu imali priliku postaviti potpitanje ili upozoriti kandidate da nisu zadovoljni odgovorom. "Problem je i taj što mnogi glasači nemaju poput novinara dovoljno znanja o politici pa ne raspoznaju nijanse u njihovim odgovorima", kazao je Sabato. Glasači su postavljali pitanja o globalnom zagrijavanju, ratu u Iraku, porezu, zdravstvenoj zaštiti, homoseksualnim brakovima i druga.

Video pogledajte ispod.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika