26.07.2007. / 12:42

Autor: Marijana Zrinjski

RUSKI SUKOBI

U Moskvi počelo suđenje Berezovskom

U Moskvi bi danas trebalo početi suđenje ruskom milijarderu Borisu Berezovskom, koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji zbog kovanja urote kojom bi se nasilno preuzela vlast u Rusiji.
Optužnicu je podignula ruska služba sigurnosti FSB nakon što je Berezovski u intervjuu britanskom listu Guardianu u travnju ove godine rekao da je potrebna sila kako bi se smijenila vlast u Rusiji. Tada je otvoreno rekao da aktivno priprema nasilnu smjenu ruskog predsjednika Vladimira Putina iz svoje baze u Velikoj Britaniji. Ruski oligarh, koji je 2000. pobjegao u London kako bi izbjegao odgovornost za kriminal koji je počinio u divljoj ruskoj privatizaciji, naglasio je da već financira ljude bliske Putinu koji kuju urotu o državnom udaru.

Rusija je stoga zatražila od Britanije da ukine Berezovskom status izbjeglice. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je tada da Berezovski svojim pozivima na promjenu režima u Rusiji zlorabi svoj status političkog izbjeglice te da mu Britanija više ne bi smjela pružati utočište budući da, prema britanskim zakonima, potezi koje on poduzima zahtijevaju njegovo izručenje.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika