27.07.2007. / 10:49

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

NASA-ini astronauti letjeli pod utjecajem alkohola

Stvari koje će se poslije istrage otkriti, siguran sam da će uzdrmati cijeli svijet. Bit će tu dosta saslušanja i temeljitih istraga koje se neće moći izbjeći“, kazao je umirovljeni astronaut Seymour Himmel

Američku svemirsku agenciju (NASA) jučer su uzdrmala dva izvještaja o zdravstvenom stanju astronauta i njihovom radu. Naime, u jednom izvještaju stoji da su astronauti prije i tokom jednog od letova bili pijani, a drugi optužuje NASA-ine radnike za sabotažu računara u agenciji koja je mogla imati katastrofalne posljedice.

"Stvari koje će se poslije istrage otkriti, siguran sam da će uzdrmati cijeli svijet. Bit će tu dosta saslušanja i temeljitih istraga koje se neće moći izbjeći“, kazao je umirovljeni astronaut Seymour Himmel.

Na web stranici magazina Aviation Week & Space Technology objavljen je podatak o istrazi provedenoj u NASA-i, a koja otkriva da su astronauti prije svojih letova često bili u pijanom stanju. Dužnosnik iz svemirske agencije NASA, koji je preferirao ostati anoniman, potvrdio je da se u izvještaju nalaze ovi detalji, ali da potiču od anonimnih izvora te da nemaju nikakvu dokazanu podlogu i da se ne baziraju na činjeničnom stanju.

Vođa operacije zakazane za 7. kolovoza Bill Gerstenmeier, na konferenciji za novinare, nije želio komentirati izvještaj o zdravstvenom stanju astronauta ili o njihovim "pijankama“ prije letova, ali je otkrio da je jedan od kontrolora u tehnološkom sektoru presjekao kablove na izuzetno bitnom računaru sabotirajući tako operaciju. Upitan da otkrije ime radnika koji je presjekao kablove, Gerstenmeier nije želio govoriti više o tom slučaju naglasivši da tadašnja operacija ni u jednom trenutku nije bila ugrožena te da je proces sve vrijeme bio pod kontrolom astronauta.

Istraga koja je otkrila ove šokantne podatke započela je u veljači kada je jedna od astronautkinja, Lisa Nowak izazvala skandala jer je fizički napala djevojku svog kolege u kojeg je bila zaljubljena. Astronautkinja Nowak je uhićena, a u ožujku je otpuštena.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika