27.07.2007. / 12:00

Autor: Marijana Zrinjski

FRANCUSKA

De Villepin: "Nisam podmetao Sarkozyju"

Bivši francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin mogao bi biti optužen za iznošenje neistine sudu, krivotvorenje i lažne optužbe koje je iznosio protiv sadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Naime, de Villepin koji se trenutačno nalazi pod službenog istragom i demantira sve optužbe, odgovarao je pred dva suca za prekršaje što bi mogao biti prvi koraku ka podizanju optužnice. Sumnjiči se da je podupirao stavljanje Sarkozyjevog imena na listu onih koji su 2004. godine tijekom trgovine oružjem, uzimali mito. Početkom mjeseca istražni suci pretražili su njegov privatan apartman i ured. To nije prvi puta da Villepin odgovara na pitanja o podmetanju Sarkozyju. U prosincu prošle godine policija je tražila dokaze da je bivši vanjski ministar upleten u prljavu kampanju koja je trebala poništiti šanse da Sarkozy postane predsjednik. Francuski predsjednik tada je lažno optužen za pojednovanje tajnog bankovnog računa u Luxembourgu, a novac je navodno potekao od prodaje oružja Taiwanu 1991. godine.

Istražni suci naznačili su kako bi o tome slučaju voljeli razgovarati i s tadašnjim predsjednikom Jacques Chiracom. On je pak izjavio da ne zna ništa o tom slučaju te dodaje da ga njegov predsjednički imunitet brani od odgovaranja za sve poduzete akcije dok je vodio zemlju.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika