27.07.2007. / 19:47

Autor: Martina Zeković

BALKAN

Poljska zakazuje u podršci proširenju EU

"S vjerojatnošću od 99 posto nećemo ove godine objaviti da počinjemo pregovore o učlanjenju Makedonije. Samo ćemo pozvati Skoplje da ubrza reforme", izjavio je poljskom listu Gazeta Wyborcza neimenovani diplomat iz Europske komisije. U listu se kritizira vladu premijera Jaroslawa Kaczynskog što proširenje EU spominje samo u kontekstu europske perspektive za Ukrajinu.

"Upravo balkanskim zemljama sada je potrebna podrška, jer proces pregovora s EU u kojemu su ostvarile relativan napredak gubi dah. U Komisiji se već otvoreno govori da Hrvatska ne treba ući u EU 2009. kako je planirano", upozorava list.

Prema izjavama neimenovanog sugovornika poljskog lista, poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga nije sudjelovala u posljednjoj raspravi EU o budućnosti Balkana, a Varšava se posljednji put oglasila o EU i Balkanu kada se raspravljalo o proizvodnji šećera u Crnoj Gori.

Stare članice EU još mogu naći nekakav izgovor za odgađanje proširenja u (ne)raspoloženju stanovništva koje se toga plaši, ali u Poljskoj čak 76 posto građana podržava dalje proširenje Unije, navodi se u listu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika