28.07.2007. / 10:20

Autor: Marijana Zrinjski

ISTRAŽIVANJE

Žene mirnije kad na porodu nisu same

Istraživanje je pokazalo da je ženama porod ugodniji ako na tom događaju nisu same već u društvu drage osobe. Čak 49 posto manje žena s pratnjom imalo je mekonij u plodnoj vodi, što se pripisuje manjem strahu i anksioznosti.

Nazočnost partnera, oca djeteta, majke, prijateljice ili neke druge bliske osobe uglavnom ne predstavlja nikakav problem medicinskom osoblju. "Iako je prisustvo druge osobe na porodu prihvaćena praksa u većem dijelu svijeta, mnoge bolnice, često u zemljama u razviju, to ne dopuštaju ili barem obeshrabruju", kazao je dr. Odalea M. Bruggemann sa saveznog sveučilišta Santa Catarina u Florianopolisu i njezini kolege.

Inače, četrdeset i sedam posto žena izabire partnera ili djetetovog oca da im bude društvo u rađaoni, 30 posto majku, a 23 posto neku drugu rođakinju ili prijateljicu.

Ovim se rezultatima, tvrde autori, želi potaknuti bolničke djelatnike da priznaju i poštuju ženina prava tijekom porođaja.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika