30.07.2007. / 10:52

Autor: Marijana Zrinjski

KUBA

Raul Castro priznao da narod gladuje

Proslava nacionalnog praznika na Kubi, 26. srpnja, prvi puta nakon gotovo pedeset godina protekla je bez revolucionarnog kubanskog vođe Fidela Castra. Njegov brat, 76 godišnji Raul Castro kojem je brat prije godinu dana prepustio vlast, u jednosatnom govoru ponudio je Washingtonu maslinovu grančicu u zamjenu za ukidanje, kako je rekao, apsurdne politike i sankcije protiv Kube. Raul je priznao da su plaće stvarno nedovoljne da pokriju potrebe naroda, a najavio je i strukturalne reforme. Washingtonu je pak ponudio da sjedne za pregovarački stol i dijalogom riješi nesuglasice, na što mu je administracija američkog predsjednika Georgea Busha odgovorila da dijalog umjesto s Washingtonom povede s vlastitim narodom.

Ramon Saul Sanchez, iz kubanske dijaspore, lider Demokratskog pokreta u Miamiju reakciju Washingtona smatra ozbiljnom pogreškom. "Washington je trebao pokušati razgovarati s Raulom tijekom prošle godine, no nažalost razgovor nije ni počeo". Sacchez smatra da se politika diktature na Kubi i dalje nastavlja. Disidenti su, tvrdi Sanchez, i dalje u zatvoru, a čin izopćenja i dalje se primjenjuje protiv oporbe kao i politika željezne discipline.

Inače, sutra se navršava točno godinu dana otkako je kubanski predsjednik Castro ovlasti prenio na brata Raula zbog neimenovane Castrove bolesti. Kubanska televizija 31. srpnja prošle godine objavila je vijest o crijevnom krvarenju predsjednika koji je zbog odlaska na operaciju sve ovlasti predao mlađem bratu. Od tada se vođa kubanske komunističke revolucije koji je bio poznat po svojim učestalim govorima od nekoliko sati koje su stalno prenosili kubanski mediji, nije pojavio u javnosti.

Inozemni liječnici koji su proučavali Castrove snimke zaključili su da karizmatičan vođa boluje od divertikuloze debelog crijeva (vrećastog proširenja crijevne stjenke), koja može dovesti do uklanjanja debelog crijeva. Jedini stranac koji ga je pregledao španjolski specijalist Jose Luis Garcia Sabrido, odbacuje je hipotezu o raku debelog crijeva i smatra da je riječ o benignom procesu praćenom nizom komplikacija. Castro se inače cijelog života zgražao nad zapadnim medijima i načinu na koji su oni detaljno prate tijek bolesti javnih ličnosti i općenito njihov privatni život.

No, se u posljednjih nekoliko mjeseci zdravstveno stanje Castra malo se poboljšalo pa tisak redovito objavljuje njegova pisma u kojima komentira aktualna zbivanja i obračunava se s vječnim neprijateljem, Sjedinjenim Državama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika