Objavljeno u Nacionalu br. 611, 2007-07-30

Autor: Robert Bajruši

RASIZAM U SRCU HRT-a

Antisemitska vijećnica HRT-a mora se povući

Iako je kao članica vijeća hrt-a branila HDZ i Vladu, Jadranka Kolarević je zbog izjava o Židovima kao ustaškim časnicima izgubila političku potporu

Jadranka Kolarević uvjerena ja da je njen angažman u organizaciji Bedem ljubavi početkom 90-ih doveo do međunarodnog priznanja HrvatskeJadranka Kolarević uvjerena ja da je njen angažman u organizaciji Bedem ljubavi početkom 90-ih doveo do međunarodnog priznanja HrvatskeKada će zastupnici Hrvatskog sabora u listopadu birati šest članova Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije, mali su izgledi da se među izabranima ponovno nađe Jadranka Kolarević. Nekoliko osoba iz javnog i političkog života potvrdilo je za Nacional da se nedavnim izjavama u kojima je govorila o Židovima kao ustaškim časnicima, definitivno kompromitirala. Ostvare li se njihove najave i zastupnici bojkotiraju reizbor Jadranke Kolarević, ona će de facto postati prva osoba u Hrvatskoj koja je sankcionirana zbog antisemitizma. Pritom je sporedno to što se ne radi o kaznenim mjerama, budući da reakcije na njezine izjave pokazuju da se hrvatsko društvo, istina sporo, ali ipak počinje senzibilizirati kada treba osuditi ovakve ekscese.

Zapravo, njezin posljednji nastup iznenadio je rijetke jer riječ je o nesumnjivo najekscesnijoj članici Vijeća HRT-a. Već godinama na sjednicama optužuje neistomišljenike, zahtijeva isprike od pojedinih novinara, a u ožujku se potukla s vijećnikom Dankom Bljajićem. Povod je bilo neslaganje oko izbora Vanje Sutlića, i poslije međusobnih provokacija i unošenja u lice, Bljajić ju je snažno odgurnuo, a ona njega lupila štiklom po glavi. Četiri mjeseca kasnije, oboje su pred javnom ekskomunikacijom: Bljajić više nije član Vijeća, a Jadranka Kolarević mogla bi doživjeti sličan kraj. Premda neki novinari tvrde da su već bili svjedoci njenih antisemitskih izjava, sve donedavno nije bilo naznaka da će ova desničarka biti tako eksplicitna. Povod je bila reakcija Ephraima Zuroffa koji je kritizirao HTV zbog emitiranja koncerta Marka Perkovića Thompsona, na kojem je u publici bilo dosta gledatelja odjevenih u ustašku odjeću.

Nitko ne zna zašto, ali Zuroffove izjave razbjesnile su Jadranku Kolarević koja je na sjednici Vijeća pročitala odgovor ovom Izraelcu, u kojem Židove optužuje za pokolje Palestinaca, bliskost sa Srbima pa čak i suradnju s Hitlerom. Ali najgore su njezina razmišljanja o NDH, gdje tvrdi kako su vodeći zločinci poput Ante Pavelića i Eugena Kvaternika u obiteljima imali Židove, a Židovi su bili važan dio časničkog kadra i među ustašama. “Govoreći o Thompsonovu koncertu, Zurof nameće krivnju hrvatskoj javnosti za ono što je ustaški režim učinio tijekom 2. svjetskog rata. Na žalost pri tome zaboravlja da je idejni tvorac i organizator sustava logora u NDH bio Eugen Dido Kvaternik, po majci Židov. Da je poglavnikova supruga također porijeklom Židovka, da su u Oružanim snagama NDH, od 42 generala, njih 8 bili Židovi”, piše Jadranka Kolarević.

U nastavku je utvrdila da su među ustaškim generalima na Bleiburgu bili i nehrvati: “Za jednoga od njih je povijesno dokazno da je bio čisti Židov koji je zbog zasluga za NDH od poglavnika dobio titulu čistog Arijca i cijelo vrijeme rata bio u vrhu vojske. Usput budi rečeno, i zapovjednik artiljerije NDH bio je Židov. Nadalje, glavni Hitlerov obavještajac za područje Bliskog istoka cijelo vrijeme 2. rata bio je Židov, ali je svojski služio Hitlera”, riječi su Jadranke Kolarević.


VANJA SUTLIĆ, glavni ravnatelj HRT-a, čiji je izbor bio povod tučnjavi u Vijeću HRT-aVANJA SUTLIĆ, glavni ravnatelj HRT-a, čiji je izbor bio povod tučnjavi u Vijeću HRT-aOvakvi pamfleti povremeno se mogu pročitati u opskurnim desničarskim listovima, ali posljednjih godina u hrvatskoj javnosti ovakvih izjava nije bilo. Pritom je najmanje važno to što su mnogi izneseni stavovi i faktografski pogrešni. Važnije je da nitko u Vijeću nije reagirao na ispad Jadranke Kolarević i sve bi ostalo prešućeno da na sjednici nije bilo nekoliko novinara. Zahvaljujući njima, otvorila se afera koja bi moga rezultirati prvim kaznama zbog korištenja govora mržnje. O Jadranki Kolarević se zna malo. Njezina biografija ne sadrži bogzna kakve relevantnije podatke o profesionalnim rezultatima, zbog kojih bi postala zanimljiva javnosti. Rođena je 1953. u Osijeku i diplomirala je politologiju. Bila je recepcionarka u švicarskom hotelu Belvedere-Wengen, turistički vodič u Šibeniku i predavač na Poljoprivrednom institutu u Križevcima. U vrijeme rata angažirala se u organizaciji Bedem ljubavi. Iako je tada bila potpuno anonimna, sada tvrdi kako spada u red najzaslužnijih osoba zahvaljujući kojima je Hrvatska stekla nezavisnost.

Njezin suprug je Ilija Rkman, bivši major JNA, koji je početkom 90-ih ušao u politiku i u HKDU-u, postao jedan od najbližih suradnika Ante Kovačevića i Marka Veselice. HKDU je bila jedna u kolopletu bizarnih desnih strančica, koje su s jedne strane zagovarale intenziviranje sukoba sa Srbima, a s druge, optuživale Tuđmana zbog rata s Bošnjacima. Rkman je bio tajnik i nije upamćen zbog svojih političkih stajališta nego radi frizure nalik onima koje su nosili Irokezi. Kako su demokršćani krahirali i nestali s političke scene, supružnici Ilija Rkman i Jadranka Kolarević odlučili su 2000. osnovati nevladinu udrugu Potrošač. Ideja nije loša, budući da na Zapadu postoji niz sličnih organizacija koje se bave zaštitom kupaca i paze na djelovanje velikih kompanija. Hrvatska varijanta ipak je originalna jer sve je doslovno ostalo u obitelji: Jadranka Kolarević je predsjednica udruge Potrošač, a njen suprug Ilija Rkman je tajnik udruge, ali i predsjednik Zajednice udruga za zaštitu potrošača. Već dvije godine poslije uslijedio je prvi skandal. Riječki ogranak Potrošača kritizirao je politiku Hrvatske elektroprivrede i tražio prosvjede zbog podizanja cijena struje, dok su iz zagrebačke centrale bili protiv. Došlo je do raskola, i ubrzo se otkrilo zašto je Jadranka Kolarević tako benevolentna prema HEP-u. Nešto ranije, dok je na službenom računu Potrošača bilo svega 129 kuna, iz HEP-a je stigla donacija računala, kopirki, ali i financijska pomoć od 10.000 kuna. Upućeni tvrde kako Potrošač sada za svoja savjetovališta od države dobiva 300.000 kuna.

ILIJA RKMAN, suprug Jadranke Kolarević, bivši major JNA i tajnik njene udruge PotrošačILIJA RKMAN, suprug Jadranke Kolarević, bivši major JNA i tajnik njene udruge PotrošačKao predsjednica Potrošača, postala je i članica Vijeća HRT-a, i uskoro je u medijima zatražila smjenu predsjednika Vijeća Vlatka Silobrčića, koga je kritizirala i jer je bio u Alijansi za treću Hrvatsku, koja je okupljala intelektualce liberalnih stajališta. Istodobno je napala i Ivu Goldsteina, zbog njegovih kritika načina praćenja Bleiburga i Jasenovca na HTV-u. Jadranka Kolarević u Vijeću HRT-a predstavlja desetak nevladinih udruga, ali čak niti osobe koje su upućene u način izbora, ne znaju proceduru prema kojoj se iz ovih grupa ulazi u Vijeće. Dovoljno je prikupiti nekoliko potpisa potpore manje-više irelevantnih udruga, i time se osigurava vijećnički legitimitet. Kao “stara” vijećnica, ona već godinama dominira u raspravama, a u unutarnjim podjelama, slovi kao zagovornica čvrste HDZ-ove struje. Dok su među liberale spadali Danko Bljajić, Suzana Janjić, Darinko Janjanin pa i Zdenko Ljevak, državotvornu struju čine Jadranka Kolarević, Juraj Njavro, Nada Gačešić-Livaković, Anja Šovagović-Despot i Nedjeljko Pintarić. Preostala dva vijećnika, Hašim Bahtijari i Želimir Mesarić, malo su se priklanjali jednima, pa drugima. Jadranka Kolarević bila je žestoka protivnica Mirka Galića i protivila se njegovu izboru za glavnog ravnatelja HRT-a. Ali srž njenih nastupa bilo je domoljublje kakvo gaji ovdašnja desnica, i nije se ustručavala zastupati takva stajališta. Uostalom, to se i može očekivati od žene koja misli da je zaslužna za međunarodno priznanje Hrvatske.

Desnica i Vijeće HRT-a

DANKA BLJAJIĆA je fizički sukob s Jadrankom Kolarević stajao pozicije člana Vijeća HRT-aDANKA BLJAJIĆA je fizički sukob s Jadrankom Kolarević stajao pozicije člana Vijeća HRT-aUtjecaj Jadranke Kolarević na rad Vijeća je očigledan jer sve za što se zalagala, to se i ostvarilo. Danas u Vijeću dominiraju predstavnici desne struje, koji su podržali izbor Vanje Sutlića, a zauzvrat je smijenjena cjelokupna donedavna urednička ekipa.
Ali čak niti u takvim okolnostima, više nije moguće zamisliti da bilo tko podrži reizbor Jadranke Kolarević.

'Vijećnica je napala Izrael'

Istupi Jadranke Kolarević izazvali su i osudu Shmuela Meiroma, izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj. Meirom je u pismu adresiranom na HRT, njezine riječi ocijenio kao “rasistički i antisemitski istup”, i zatražio sudsku istragu, kao i da Sabor razriješi Jadranku Kolarević članstva u Vijeću HRT-a. Nacional je od Meiroma zatražio detaljnije objašnjenje, međutim zbog obiteljskih problema, veleposlanik je morao otputovati u Haifu. U njegovo ime odgovor je došao iz veleposlanstva i objavljujemo ga u cijelosti:
“Veleposlanik Izraela bi želio ponoviti svoju osudu uvredljivih riječi protiv države Izrael i njezina naroda koje je izgovorila članica Programskoga vijeća HRT-a Jadranka Kolerević. Kolarevićkin odgovor da ona štiti hrvatski narod od uvrede je ciničan i zaprepašćujući. U veleposlanikovoj izjavi se ni na koji način ne spominje hrvatski narod već samo Kolarevićkini grubi napadi na Izrael i židovski narod.
Sigurni smo da ovaj incident neće naštetiti dobrim i prijateljskim odnosima između izraelskoga naroda i hrvatskoga naroda. Nastavit ćemo zajednički raditi da bismo te odnose i poboljšali i da bismo se borili protiv netolerancije, rasizma i antisemitizma.”

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika