Objavljeno u Nacionalu br. 611, 2007-07-30

Autor: Robert Bajruši

LJEVIČARSKI POMAK UDESNO

SDP preko Gotovine do novih birača

Iako je haaški susret Kotromanovića i Gotovine bio privatan, on pokazuje približavanje SDP-a desnim biračima

SUSRET BEZ NAMJERE Zoran Milanović kaže da SDP-u nije bila namjera profitirati od susreta Kotromanovića i GotovineSUSRET BEZ NAMJERE Zoran Milanović kaže da SDP-u nije bila namjera profitirati od susreta Kotromanovića i GotovineVodstvo SDP-a spremno je približiti se dijelu tradicionalnog biračkog tijela, koje je do sada uglavnom podržavalo Hrvatsku demokratsku zajednicu. Kada je prije desetak dana Ante Kotromanović u Haagu posjetio Antu Gotovinu, učinjen je značajan korak prema tim biračima. Da se ne radi o običnom susretu nego o bitnom zaokretu prema “slučaju Gotovina”, potvrdio je u nedjelju za Nacional član najužeg vrha Socijaldemokratske partije Hrvatske: “Naš cilj nisu birači desnice jer tih trideset posto redovito glasuje za HDZ i HSP. U tom smislu posjet Ante Kotromanovića generalu Anti Gotovini u Haagu nije predizborni potez nego susret dvojice suboraca i prijatelja. Ali isto tako mi u SDP-u ne možemo prijeći preko činjenice prema kojoj je taj isti Gotovina punih šest godina bio slobodan građanin i sve to vrijeme nitko ga nije dirao. A kada su umrli potencijalni osumnjičenici poput Tuđmana i Šuška, tek tada su se u Haagu sjetili njega i optužili ga za ratne zločine kao da je gangster. Jasno da smo legalisti i ne dovodimo u pitanje Haaški sud, ali nitko nema pravo uspoređivati Antu Gotovinu s notornim zlikovcem kakav je Ratko Mladić”, bio je vrlo rezolutan taj istaknuti političar.

Širi povod susretu bilo je SDP-ovo približavanje desnom biračkom tijelu, otkako je Zoran Milanović izabran za predsjednika vodeće stranke opozicije. Na pitanje što misli o Kotromanovićevu odlasku u Scheveningen, nakon što ga je podržao, taj visoki dužnosnik i vjerojatni član iduće vlasti u slučaju pobjede socijaldemokrata počeo je eksplicitno braniti Gotovinu. Način na koji je to radio i uvjerenost u nastupu do sada nisu zabilježeni. Pritom valja biti jasan: u razgovoru ni na koji način nije u pitanje dovedena jurisdikcija Haaga i pravo na suđenje osumnjičenicima za ratne zločine, a niti je najavljena moguća promjena politike prema Tribunalu. Međutim način na koji je branjen Ante Gotovina bio je više nego uvjerljiv i popraćen retorikom koju posljednjih godina ne koristi nitko iz vlasti. U svakom slučaju, koliko god je Kotromanovićev posjet Gotovini bio privatan, u biti on mnogo govori o značajnom približavanju SDP-a onome što se naziva “državotvornim biračkim tijelom”. Uostalom i Zoran Milanović je za Nacional potvrdio kako je znao za odlazabivšeg zapovjednika 4. gardijske brigade u Haag. “Prije otprilike mjesec dana Kotromanović mi je rekao da želi posjetiti Gotovinu. Smatrao sam da je to u redu, posebno zato što se radilo o privatnom susretu, koji nema političku pozadinu. Isto tako mi je bilo jasno da će takav susret teško ostati u tajnosti, budući da se radi o dvojici poznatih ratnika, a za putovanje je znao određeni krug ljudi. Kao što sam pretpostavio, netko je informaciju pustio u medije, makar u SDP-u nismo ni na koji način željeli profitirati od tog susreta”, objasnio je Milanović u kraćem razgovoru za Nacional.




Posljednjih mjeseci u političkom smislu nastala je pomalo paranoična situacija. Neki od vodećih dužnosnika HDZ-a, poput Darka Milinovića i Gordana Jandrokovića, koriste svaki javni nastup kako bi Milanovića optužili, ni manje ni više, nego za svojevrsnu restauraciju komunizma. Pritom bez materijalnih dokaza koriste tezu po kojoj SDP-om doista upravlja Slavko Linić, dok je šef socijaldemokrata obična marioneta. Iako tu teoriju nije moguće dokazati, ona je postala dio svakodnevne retorike vladajuće stranke.

U stvarnosti, SDP vodi sasvim drukčiju politiku, i lagano skreće udesno. Tu nije riječ o promjeni svjetonazora koji se temeljiANTE KOTROMANOVIĆ je SDP-u donio porast utjecaja među braniteljskom populacijomANTE KOTROMANOVIĆ je SDP-u donio porast utjecaja među braniteljskom populacijom na liberalnoj demokraciji i poštivanju za sada socijalne države, nego čistom pragmatizmu i namjeri da se na izborima pobijedi Sanadera. Sva istraživanja pokazuju da je Milanovićevim izborom SDP bitno ojačao i oduzeo velik broj glasača koji su još u proljeće podržavali HNS. Sadašnja situacija je takva da esdepeovci uzimaju oko 30 posto glasova, a za narodnjake glasuje manje od deset posto. Očito je taj segment biračkog tijela želio novo lice i Milanović je to iskoristio. Usput ih je dodatno pridobio izjavama kao što je ona protiv glasovanja Hrvata iz BiH kao i poprilično samouvjerenim odgovorima na kritike koje se upućuju iz HDZ-a.

Problem je u tome da je za izborni trijumf nužna šira podrška. Kompetentni esdepeovci još prije nekoliko mjeseci ispričali su mi da je Milanović prije pune dvije godine na sastanku vodstva SDP-a predložio Račanu zaokret prema tradicionalnim slojevima stanovništva. To je barem četvrtina biračkog tijela, koja nije stranački čvrsto definirana, nema apriorni animozitet prema “komunistima”, i spremna je podržati stranke lijevog centra. Dokaz tome bile su SDP-ove pobjede u tradicionalnim sredinama poput Sinja, Đakova ili Požege. Većina tamošnjih stanovnika u socijalnom pogledu sigurno nisu lijevo liberalne orijentacije, ali na izborima su podržali SDP.

Milanović i njegovi suradnici sada namjeravaju i na nacionalnoj razini privući što više tih birača. Gledano iz tog kuta, izbor Ljube Jurčića za premijerskog kandidata sasvim je opravdan. Jurčić je staložena osoba koja ne raspravlja o svjetskim temama nego se orijentira na pitanja kao što su rast domaće ekonomije i spašavanje radnih mjesta. Veliki dio građana upravo to želi čuti, i pritom ih ne zanima je li riječ o državnom intervencionizmu, a kamoli koliko je plan izvediv u praksi.

Ovih dana esdepeovci namjeravaju intenzivirati kampanju i u IX. izbornoj jedinici koja je najjače uporište HDZ-a. Upravo je Ante Kotromanović organizator velikog socijaldemokratskog skupa koji će se održati u nedjelju, 5. kolovoza, poslije završetka Sinjske alke. U Sinj stižu svi stranački prvaci: Zoran Milanović, Ljubo Jurčić, Milan Bandić i Željka Antunović, a veliki su izgledi da se barem nakratko pridruži i Stipe Mesić. Toga dana održavaju se završna alkarska natjecanja na kojima će se okupiti cjelokupni državni vrh. Poziv je upućen i Milanoviću, koji je u dilemi i lako bi se moglo dogoditi da Alku prati s tribine na kojoj sjede obični gledatelji, a ne u društvu Ive Sanadera i Vladimira Šeksa. U marketinškom smislu to je dobra ideja jer stvara dojam da se vođa opozicije ne razlikuje od običnih ljudi, a budući da je sinjskog porijekla, Milanović ionako ima odličan rejting u tom gradu. U nadolazećim mjesecima bitno će osnažiti i uloga Ante Kotromanovića. Njegov ulazak donio je SDP-u nesumnjiv porast utjecaja u braniteljskoj populaciji. Samo ove godine Kotromanović je od Slavonije do Dalmacije organizirao 25 tribina o veteranskoj problematici, a u SDP je poslije njega ušlo oko stotinu umirovljenih časnika i pripadnika MUP-a. Sada se priprema program za branitelje, koji bi provodila iduća vlada. Govoreći za Nacional, Kotromanović je ponovio da će, ako pobijede na izborima, objaviti trenutačno tajni popis branitelja. Uvjeren je da se na popisu nalazi ogroman broj lažnih veterana koje treba raskrinkati. Na pitanje hoće li on biti ministar branitelja, nekadašnji alkarski vojvoda odgovorio je da se o tome nije razgovaralo. Uvjeren je da će i u IX. izbornoj jedinici s tom politikom SDP osigurati 4 ili 5 mandata, a njegov privatni posjet Gotovini stranci može samo koristiti. Za razliku od svojih šefova koji o uhićenom generalu govore “off the record”, Kotromanović je eksplicitan.

“Ante Gotovina je moj suborac pod čijim sam zapovjedništvom ratovao pune četiri godine. Upoznali smo se u listopadu 1991. i sudjelovali u svim akcijama na Južnom bojištu, od Maslenice, Dinare, ‘Maestrala’ do ‘Oluje’. Četvrta gardijska je uglavnom bila nositelj većine operacija, a Ante Gotovina zapovjednik zbornog područja. Zato mogu potvrditi kako nikada nije zapovjedio da se učini nešto protivno zakonu ili nečasno. Znam da su se događale i ružne stvari, ali on za to nije odgovoran. Naš susret je bio privatan i ne bi bilo ljudski da govorim o detaljima, samo mogu potvrditi da nismo pričali o politici. Ponavljam da smo razgovarali privatno i da moj odlazak u Haag nije dio nikakve izborne strategije”, kazao je Kotromanović.

Vjerojatno je to istina, međutim u ovoj priči nije moguće zaobići SDP. Da je Milanović smatrao kako susret Kotromanović - Gotovina šteti SDP-u, do njega ne bi došlo ili bi bio odrađen mnogo diskretnije.

Dobra procjena SDP-a

ANTE GOTOVINA, vjerojatno protiv svoje volje, ponovo je postao predmet izborne kampanjeANTE GOTOVINA, vjerojatno protiv svoje volje, ponovo je postao predmet izborne kampanjeIako u SDP-u negiraju da je Kotromanovićev posjet Anti Gotovini u haaškom pritvoru dio predizborne strategije, vidi se kako socijaldemokrati vjeruju da od susreta starih suboraca mogu samo profitirati i privući nove birače. Pozitivne reakcije koje su pratile haaški susret Ante Kotromanovića, bivšeg zapovjednika 4. gardijske brigade, i Ante Gotovine, njegova nadređenog na Južnom bojištu, pokazuju da strateško skretanje udesno nije pogrešna procjena. Taj se susret danas pokušava prikazati kao prijateljski posjet, lišen bilo kakvih konotacija. No treba znati da do njega ne bi došlo da je Zoran Milanović procijenio kako bi to moglo naštetiti SDP-u.

Vezane vijesti

Pretjerao je: Ante Gotovac na policiji zbog nasilja prema Simoni

Pretjerao je: Ante Gotovac na policiji zbog nasilja prema Simoni

Drama u obitelji Gotovac dobila je novi nastavak. Naime, Simona Gotovac je prijavila sinoć svog supruga Antu policiji zbog obiteljskog nasilja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika