29.07.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

RUSIJA – VOJSKA

PUTIN ODOBRIO CIVILNO SLUŽENJE VOJSKE

MOSKVA: Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon kojim se u Rusiji uvodi civilno služenje vojnog roka, no kritičari zakona – koji je jedva prošao kroz donji dom parlamenta Dumu, a i kroz gornji dom – tvrde da su uvjeti pod kojima se odobrava služenje civilnog vojnog roka tako nepovoljni, da će se malo tko na to odlučiti.
Naime, po novom zakonu, kao prvo, svatko tko želi služiti civilni vojni rok mora dokazati da za to ima osnove iz vjerskih razloga ili kao višegodišnji aktivist neke mirovne organizacije. Ako mu se odobri civilno služenje vojnog roka to ne znači da on neće biti uključen u vojnu strukturu, nego će služiti na civilnim poslovima u vojsci, možda kao bolničar u vojnoj bolnici, na vojnim farmama ili na drugim fizičkim poslovima, a moguće je da se čak i osnuju radne brigade. Najnepovoljnije po novom zakonu za one koji se odluče na civilno služenje vojnog roka je duljina služenja. Dok u Rusiji mladići idu u vojsku na dvije godine, oni koji se odluče za civilno služenje vojnog roka morat će služiti tri i pol godina.
Takve su oštre odredbe stavljene u zakon, jer su se vojni zapovjednici plašili da bi na temelju liberalnijeg zakona mnogi pokušali izbjeći služenje vojske, što bi moglo oslabiti vojsku, koja i tako ima manjak ljudstva. Ovako će si mnogi dobro razmisliti da li im je bolje dvije godine služiti s puškom ili tri i pol godine biti u vojsci bez puške, ali u nekoj radnoj brigadi.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika