Objavljeno u Nacionalu br. 611, 2007-07-30

Autor: Davor Pašalić

SUD U NIŠU RIDIKULOZNO OSUDIO OBILJEŽAVANJE 10. GODIŠNJICE ZLOČINA U SREBRENICI

Aktivisticu u zatvor zbog plakata

MAJA STOJANOVIĆ iz Inicijative mladih za ljudska prava lijepila je plakate u spomen na 8000 žrtava SrebreniceMAJA STOJANOVIĆ iz Inicijative mladih za ljudska prava lijepila je plakate u spomen na 8000 žrtava SrebreniceSud u Nišu obavijestio je aktivisticu nevladine udruge Inicijativa mladih za ljudska prava, Maju Stojanović, da mora provesti 10 dana u zatvoru, jer je odbila platiti novčanu kaznu, izrečenu zato što je prije dvije godine lijepila plakate na mjestu gdje to nije predviđeno. Prije Maje Stojanović u Nišu nitko nikad nije osuđen zbog takvog prekršaja, mada su se na istom mjestu i prije i poslije lijepili različiti plakati, pa i oni za podršku gradonačelniku Smiljku Kostiću ili Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine pred Haaškim sudom.

U Srbiji nitko nikad nije kažnjen zbog lijepljenja plakata podrške haaškim optuženicima, kakvi su bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić ili pukovnik jugoslavenske vojske Veselin Šljivančanin.

Maja Stojanović lijepila je pak plakate u povodu 10. godišnjice ubojstva Bošnjaka u Srebrenici. Bilo ih je 8000, koliko i srebreničkih žrtava, a cilj je bio pokazati da u Srbiji ima ljudi koji suosjećaju sa srebreničkim žrtvama. Maja Stojanović tvrdi da je sudac Slavoljub Palamarević na saslušanju rekao da su Bošnjaci “sve što im se dogodilo višestruko zaslužili“(?!) i da su mu “kuću na Kosovu spalili ti isti Muslimani“. Odredio je maksimalnu novčanu kaznu.

“Nisam platila kaznu, jer mislim da ne treba davati novac državi čiji se svi slojevi društva nekažnjeno upinju da mi objasne kako postoji opravdanje za ubojstvo 8000 ljudi. Financiram li plaćanjem ove kazne državi posljednju fazu genocida - njegovo poricanje?“, upitala je Maja Stojanović.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ocijenila je da je Maja Stojanović na suđenju, koje baca ozbiljne sumnje na neovisnost sudstva u Srbiji, osuđena zbog svojih uvjerenja da ratni zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Šest srbijanskih nevladinih organizacija zatražilo je od šefa države Borisa Tadića da umjesto nje plati kaznu. Tadić ju nije platio, ali je rekao: “Završetak suradnje s Haagom ima posebnu vrijednosnu dimenziju. To nije samo naša međunarodna obveza, to dugujemo, prije svega, samima sebi i svojim susjedima.“ Inicijativa mladih potom je ipak odustala od građanskog neposluha te je platila kaznu umjesto svoje aktivistice, a presuda suca Palamarevića ostala je na snazi. Što se tiče poricanja genocida, Maja Stojanović navodi da je godinu dana nakon njezina “prekršaja“ skupina koja je obilježavala 11. godišnjicu srebreničkog zločina provela dane na informativnim razgovorima u policiji, da su sudionike mirovne karavane u Nišu tukli i vrijeđali na nacionalnoj osnovi, da je nedavno aktivist Inicijative mladih pretučen zbog plakata “Mladića u Haag“. Nitko nije primjereno kažnjen, kaže Maja Stojanović.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika