31.07.2007. / 16:09

Autor: Martina Čizmić

BEOGRAD

Prognani Srbi traže pritisak međunarodne zajednice na Hrvatsku

Zajednica Srba Hrvatske i BiH na konferenciji za novinare u Beogradu kritizirala je hrvatske vlasti i predstavnike Srba u Hrvatskoj, ali i srbijanske institucije zbog zanemarivanja prognanih i izbjeglih Srba. Zatražili su od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Hrvatsku kako bi se njihovi problemi brže riješili.

Predsjednik Zajednice Srba Hrvatske i BiH Branislav Švonja rekao je da predstavnici Srba, posebice Milorad Pupovac, nanose štetu srpskom narodu u Hrvatskoj jer ne čine ništa i ne obavještavaju javnost o tome što se događa, a podržavaju hrvatsku vlast. Istaknuo je da dužnosnici u Srbiji ne reagiraju na probleme s kojima se suočavaju povratnicim te da bi im se trebalo vratiti stanarsko pravo, imovina i pravo na mirovine te osigurati održivi povratak svim izbjeglim i raseljenim Srbima.

Predstavnici Zajednice Srba iz Hrvatske i BiH izjavili su da Hrvatska ne može u EU dok ne ispuni europske standarde zaštite ljudskih prava, a to znači i mogućnost ostvarivanja prava Srba koji su izbjegli ili prognani. Najavili su i prosvjedni skup ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu na obljetnicu "Oluje".

Vezane vijesti

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i Tužiteljstva za organizirani kriminal u Beogradu i Čačku uhićeno je troje osumnjičenih za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika