01.08.2007. / 09:37

Autor: Martina Čizmić

NE PUŠAČIMA

Zabrana pušenja u Sloveniji

U Sloveniji krajem tjedna stupa na snagu novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Tim Zakonom zabranjeno je pušenje u svim zatvorenim javnim prostorijama, a dopuštene su jedino "pušione" gdje će biti dozvoljeno samo pušenje, ali ne i konzumiranje jela i pića. U njima se neće smjeti jesti ni piti, a zauzimati će najviše 20 posto ukupne površine zatvorenog javnog ili poslovnog prostora. Pušenje će biti dozvoljeno samo u posebni prostorijama u objektima za noćenje, domovima za stare i zatvorima, psihijatrijskim bolnicama te prostorijama namjenjenim isključivo pušenju - pušionama. One pak neće biti dopuštene tamo gdje je i do sada bilo zabranjeno pušiti, u zdravstvenim te odgojno obrazovnim ustanovama. Predviđene su i kazne od dvije do 33 tisuće eura za pravne osobe, te globa od 125 eura za pojedince koji puše na mjestu gdje je to zabranjeno.

Zakon je donesen nakon najnovijih spoznaja o štetnostima pasivnog pušenja. Uvedena je i zabrana prodaje duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina, te će se na kutije cigareta uz upozorenja o štetnosti pušenja navesti i broj za pomoć za odvikavanje od pušenja.

Ono što muči slovenske pušače je činjenica da ih puši manje od 25 posto odraslih, ali podaci pokazuju da je gotovo 70 posto odraslih izloženo nekoj vrsti pasivnog pušenja, na poslu ili kod kuće. Zabrinjava što puši gotovo trećina slovenaca starih 15 i 16 godina. Smetaju ih i fotografije koje je njihovo ministarstvo zdravstva objavilo kao prijedlog pušione. Komentiraju da izgleda poput akvarija te da se u njima ne može disati ni bez dima cigarete. Žele da pušione zauzimaju barem 30 posto prostora. Smatraju da će pušači biti dodatno diskriminirani jer bi se u pušione smjelo moći ući samo izvana, a ne kroz lokal. Najviše ih boli to što uz omiljenu cigaretu neće moći popiti kavu ili pojesti sendvič.

Društvo pušača Slovenije predlaže da se u takve prostorije uvede samoposluga, kako se zaposlenici lokala ne bi morali izlagati pasivnom pušenju. Tvrtka Nebulus na svojim web stranicama nudi "staklene sobice" koje zauzimaju tek nešto više od dva metra kvadratna, a u nju stanu tri do četiri osobe. Ne treba dodatnu ventilaciju već samo jednu utičnicu za struju. Zaista privlačan prostor pušačima.

I u Ministarstvu zdravstva Slovenije još uvijek razmišljaju o ne uvođenju pušiona, ali ostaju pri potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru. Ono što najviše smeta Slovence je što imaju osjećaj da im se država mješa u prava izbora i slobodu pojedinca. Međutim, pravno gledajući, Slovenija ovim zakonom štiti slabije - nepušače, a ne diskriminira pušače. Netko je na forumu međutim istaknuo da će se osjećati nadzirani i žigosani. Smatraju da više na poslu neće toliko pušiti jer ne želi sjediti u staklom odvojenom prostoru da ga svi gledaju, na dva kvadratna metra sa još tri osobe. Ali neće prestati pušiti u potpunosti.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika