01.08.2007. / 13:42

Autor: Goran Jurić

PROSVJETA

Prosvjetni sindikati najavili pokretanje sudskog spora protiv države

Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja, interesne udruge tri većinska sindikata obrazovanja, prozvali su Vladu zbog neisplaćivanja povišice od dva posto u kolovozu koju se vlada obvezala isplatiti prošlogodišnjim Sporazumom. Umjesto toga, povišica će biti isplaćena u rujnu, čime je više od 80 tisuća prosvjednih radnika dovedeno u „nekorektan položaj“. Zbog kršenja sporazuma sindikati najavljuju pokretanje sudskog spora, a ne isključuju ni mogućnost štrajka.

Sindikati kao glavnog krivca navode ministra financija, Ivana Šukera.

"Očito je ponestalo novca u blagajni", kazao je jedan od čelnika Vertikale Vilim Ribić na konferenciji za novinare. Smatra i da je ministar financija "sramotnu" odluku donio bez znanja premijera Ive Sanadera.

"Nadam se da premijer koji je sjedio s nama kada smo dogovarali rokove isplate povišica nije upoznat s ministrovom odlukom", dodao je Ribić.

U Sindikatu očekuju premijerovu reakciju, kao i očitovanje ministra znanosti obrazovanja i športa Dragana Primorca, koji je prilikom potpisivanja prošlogodišnjeg Sporazuma podržao sindikalce.

Po riječima tajnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nijaza Karića ministar Šuker je "gotovo istim ponašanjem prošle godine već izazvao najveći štrajk prosvjetnih radnika u povijesti Hrvatske".

Takva funkcija traži osobu koja poštuje dogovore i zakone, umjesto da predstavnicima sindikata na sastanku savjetuje da pravdu potraže na sudu, posebno pred izbore kada Sindikalno članstvo predstavlja 80 tisuća biračkih glasova, ističu u Vertikali.

Podsjećaju i da se do rujna treba potpisati kolektivni ugovor za prosvjetu te da bez njega neće započeti školsku godinu. Ako pregovori krenu u lošem pravcu kašnjenje s isplatom povišice mogao bi biti "upaljač" za novi štrajk, ističu sindikalci.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika