02.08.2007. / 08:09

Autor: Marijana Zrinjski

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SAD-u

Obama zagovara snažan napad na Pakistan i Afganistan

Drugi najizgledniji kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke u SAD-u, senator Barack Obama, izjavio je da bi američke snage trebalo povući iz Iraka i prebaciti ih u borbu protiv Al Qaide u Afganistanu i Pakistanu. "Bila je strašna greška ne djelovati kada smo imali priliku napasti sastanak vodstva Al Qaide 2005. godine", rekao je Obama, misleći na izvješća koja govore da je SAD odustao od napada iz straha da ne naškodi odnosima s Pakistanom.

U govoru održanom u Međunarodnom znanstvenom centru Woodrow Wilson u Washingtonu, Obama je rekao da bi pakistanski predsjednik Pervez Musharraf morao poduzeti više kako bi okončao terorističke operacije u njegovoj zemlji inače bi SAD mogle izvesti vojnu akciju protiv Al Qaide i bez suglasnosti pakistanske vlade.

"Ako imamo pouzdane informacije o visoko vrijednim terorističkim ciljevima, a predsjednik Musharraf neće djelovati, mi ćemo. Ako Musharraf ne učini više na suzbijanju djelovanja terorista, Pakistan bi riskirao vojnu invaziju i gubitak stotina milijuna dolara američke pomoći tijekom njegova mandata», rekao je Obama.

Po ocjenama političkih analitičara ovaj oštar vanjskopolitički istup Obame, namijenjen je jačanju njegove vjerodostojnosti među biračima koja je narušeni njegovom prethodnom izjavom da bi kao predsjednik bio spreman razgovarati s državnicima koji otvoreno kritiziraju SAD poput Mahmuda Ahmadinedžada, Fidela Castra, Huga Chaveza i drugih.

Inače prema novom ispitivanju raspoloženja birača u SAD, pet mjeseci prije stranačkih predizbora, senatorica Hillary Clinton dobiva 43 posto glasova podrške, što je četiri posto više nego što je imala u lipnju. Obamu podržava 22 posto birača.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika