02.08.2007. / 15:10

Autor: Martina Čizmić

RODILIŠTA

Mame i bebe trebaju biti zajedno

U povodu Svjetskog tjedna dojenja koji se obilježava u 120 zemalja svijeta predstavnici UNICEF-a za Hrvatsku istaknuli su da je u većini hrvatskih rodilišta posljednjih godina došlo do znatnog pada u poštivanju UNICEF-ovih kriterija iz programa poticanja dojenja.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj rekla je da gotovo polovica rodilišta u Hrvatskoj ne omogućuje novorođenčetu dojenje u prvom satu života, a tu se ubrajaju i neka od naših najvećih rodilišta. Ispunjavajući UNICEF-ov upitnik za analizu i samoprocjenu djelatnici 34 rodilišta ukazali su da je samo u pet rodilišta edukacija osoblja o dojenju zadovoljavajuća, a čak sedam nije provelo apsolutno nikakvu edukaciju. U 48 posto rodilišta djecu ne stavljaju na prsa majci u prvom satu rođenja, a upravo je taj prvi kontakt majke i djeteta tema ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja.

Pedijatar Milan Stanojević istaknuo je da istraživanja pokazuju kako je dojenje u prvom satu života nezamjenjivo za novorođenče jer tada dobiva prijeko potrebne sastojke iz majčinog mlijeka, čime se smanjuje smrtnost djeteta i povećava imunitet. Upitnik je pokazao da se tek u 10 rodilišta ustraje u hranjenju novorođenčadi samo majčinim mlijekom, a u 63 posto se to ne poštuje. Tek u 23 rodilišta postoji mogućnost zajedničkog smještaja majke i djeteta iako sva rodilišta imaju prostor i druge mogućnosti da se majke i djeca ne odvajaju. UNICEF i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ponovno pokreću program "Rodilišta - prijatelji djece" kako bi se educiralo zdravstveno osoblje o važnosti kontakta majke i djeteta te dobrobiti dojenja.

Vezane vijesti

UN: U Africi jedna od najvećih epidemija kolere

UN: U Africi jedna od najvećih epidemija kolere

Dijelove središnje i istočne Afrike pogodila je jedna od najvećih epidemija kolere u povijesti s više od 85.000 prijavljenih slučaja i 2.466 umrlih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika