03.08.2007. / 09:33

Autor: Marko Biočina

PREUZIMANJE

MOL kupio Čermakov Tifon

Jučer je u Zagrebu potpisan ugovor kojim je mađarska naftna kompanija MOL kupila tvrtku Tifon generala Ivana Čermaka. Pregovori su, navodno, trajali više od šest mjeseci. Zasad nije poznato koliko je MOL platio, ali se u medijim spekulira s cifrom od 150 milijuna eura.

Tifon trenutno posjeduje 36 benzinskih postaja. Najvećom vrijednošću ove tvrtke smatra se iznimno dobra pozicija tih crpki, kao i činjenica da Tifon ima već gotove projekte za još dvadesetak postaja, koji bi se trebali realizirati u slijedeće dvije godine. Očekuje se da će do kraja godine Tifon doseći udio do sedam posto hrvatskog tržišta derivata.

S druge strane, MOL je već vlasnik 25 posto INA-e, tako da se ova kupovina tumači željom MOL-a da učvrsti status velikog igrača u regiji. Austrijski OMV nedavno je dokupom dionica došao do udjela od 18 posto u vlasničkoj strukturi MOL-a, te pokazao namjeru za preuzimanjem mađarske naftne tvrtke. Čini se da MOL upravo širenjem i rastom putem novih akvizicija želi spriječiti moguće preuzimanje od strane OMV-a. Zato ne bi trebalo čuditi ni da u bliskoj budućnosti odluče i povećati svoj udio u INA-i.

Vezane vijesti

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako smjenjivanje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta nije predmet razgovora dvaju strateških… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika