03.08.2007. / 15:47

Autor: Martina Čizmić

BEOGRAD

Tadić želi utvrditi odgovornost za protjerivanje Srba u "Oluji"

Predsjednik Srbije, Boris Tadić izjavio je da se mora utvrditi odgovornost onih koji su tijekom akcije hrvatske vojske "Oluja" prognali 250 tisuća i ubili 2500 Srba.

Tadić je u razgovoru s predstavnicima Udruge obitelji nestalih i ubijenih u vrijeme "Oluje" ponovio da će se zauzeti za utvrđivanje odgovornosti svih koji su počinili zločine. Rekao je da je u razgovoru sa predsjednikom Stjepanom Mesićem inzistirao na učinkovitijem rješavanju pitanja prognanih Srba, njihovoj boljoj sigurnosti, pravu na zapošljavanje te ispunjavanju drugih prava.

Istaknuo da će Srbija uložiti veće napore u rješavanje konkretnih problema izbjeglih i raseljenih Srba, najviše kroz integraciju i povratak.

Predstavnici izbjegličkih udruga "Trkulja i suradnici", Odbora za pomoć izbjeglicama u Vojvodini i centra za komunikaciju "Pravda" na konferenciji za novinare optužili su srbijansku vladu za potiskivanje srpskih izbjeglica iz Hrvatske i BiH na marginu društva i izdaju u sudradnji s hrvatskom vladom. Kritizirali su sve dosadašnje vlade zbog odnosa prema izbjeglicama, predsjednika Tadića zbog isprike Hrvatima, a od premijera Koštunice traže da smjeni članove Komesarijata za izbjeglice.

Najavili su nove oblike borbe za prava izbjegllih i prognanih Srba pa i tužbe sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Predstavnici udruga najavili su i tužbu protiv Hrvatske zbog etničkog čišćenja Srba u čemu su, po njima, sudionici bile i vlasti u Srbiji.

U priopćenju Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas" predlaže se rješenje problema Srba u Hrvatskoj primjenom plana Z-4 koji je međunarodna zajednica ponudila još početkom 1995. godine. U njemu se nudila široka autonomija krajinskim Srbima, napravljena prema modelu autonomije Alanskog otočja u Finskoj.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika