04.08.2007. / 10:05

Autor: Martina Čizmić

KLIMATSKE PROMJENE

Vrućine u Europi dvostruko duže

Švicarski znanstvenici objavili su studiju o klimatskim promjenama u Europi. Paul Della-Marta i njegovi kolege sa Sveučilišta Bern analizirali su mjerenja na 54 postaje od Švedske do Hrvatske. Američka geofizička unija potvrdila je da je riječ o dosad najpreciznijim dnevnim mjerenjima.

Prema toj studiji razdoblja visokih temperatura u Europi udvostručila su se u posljednjih sto godina. Vrućine u Europi danas traju u prosjeku tri dana, dok su 1880. trajale prosječno dan i pol. Autori su otkrili moguće naznake klimatskih promjena već u podacima iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Della-Marta je predstavljajući izvješće rekao da njihovi rezultati pružaju dodatne dokaze da će zapadna Europa osjetiti neke od najtećih socijalnih i ekoloških posljedica klilmatskih promjena.

Istaknuo je da će ubuduće biti još više katastrofalno vrućih ljeta poput onog 2003. godine. Tada je u valu vrućine koji je trajao dva tjedna prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u Europi umrlo oko 20 tisuća ljudi.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika