06.08.2007. / 12:32

Autor: Martina Čizmić

AUSTRIJA - SLOVENIJA

Slovenac zatvorio cestu i traži 700 tisuća eura

Kao što je svojevremeno Joško Joras blokirao cestu u Istri tvrdeći da je to slovenski teritorij, tako sad još jedan Slovenac pokušava doći do svog djela kolača. Umirovljeni bilježnik Viktor Žižek blokirao je betonskim zidom cestu koja povezuje Ratsch i Spielfeld u južnoj Štajerskoj.

Cesta ide dijelom preko slovenskog teritorija i Žižekova imanja, a on tvrdi da u Sloveniji nije kategorizirana kao cesta za motorna vozila, Zbog toga traži da mu Austrija isplati 700 tisuća eura ukoliko i dalje želi cestu koristiti za automobilski promet.

Austrijanci smatraju da je za rješavanje tog problema zadužena Slovenija. Nakon neuspjelih pregovora o odšteti, Žižek je postavio zid od armiranog betona visok pola metra na sredinu ceste i time ju ostavio prodhodnom samo za bicikliste i pješake.

U rješavanje slučaja uključile su se i državne vlasti, a ako se ne pronađe rješenje, slučaj bi mogao završiti na sudu. Štajerska vlada zatražila je da se zid ukloni do srijede, u protivno će lokalne vlasti pokrenuti tužbu protiv Slovenije, a od Žižeka civilnom parnicom tražiti odštetu. Štajerske vlasti imaju i alternativni plan po kojem bi za manje od 700 tisuća eura mogle napravit alternativnu trasu vinske ceste i tako zaobići slovenski teritorij i Žižekovo imanje.

Žižek ne odustaje od potraživanja i kaže da će, ako pokušaju zaobići njegovo imanje, na betonsku ogradu postaviti spomenik slovenskom generalu iz doba Austro-Ugarske Rudolfu Maisteru.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika