06.08.2007. / 13:45

Autor: Marijana Zrinjski

VIRUS U VELIKOJ BRITANIJI

U Britaniji se ponovo pojavila slinavka

Velikom Britanijom širi se panika zbog ponovne pojave virusa slinavke i šapa na jednom imanju u grofoviji Surrey, u stadu goveda. Stručnjaci upravo traže razlog izbijanja virusa, neopasnog za ljude, ali vrlo zaraznog za životinje.

Iako se slažu da se krivici ne smiju prozivati bez čvrstih dokaza, pretpostavlja se da virus dolazi iz jednog od dva laboratorija u blizini koji istražuju taj virus. «Mi u Merialu vjerujemo u sigurnost naših znanstvenih istraživanja i naša prva istraga pokazuje da nije bilo nikakvih propusta u procedurama», rekao je direktor komercijalnog koncerna Merial David Biland. Odgovornost odbacuje i direktor državnog Instituta za zdravlje životnja u Pirbrightu kod Londona Martin Shirley: «Uz uobičajene opće provjere sigurnosti naših istraživanja, opreme i procesa, izvršili smo i posebnu provjeru segmenta istraživanja tog virusa i nismo mogli uočiti nikakva kršenja sigurnosnih standarda».

Prije šest godina zbog epidemije slinavke u Velikoj Britaniji moralo je biti ubijeno šest milijuna životinja, a gospodarska šteta procijenjena je na preko 12 i pol milijardi eura. Vladu tadašnjeg premijera Tonya Blaira kritizirali su da nije reagirala dovoljno brzo, a tu grešku sadašnji premijer Gordon Brown ne misli ponoviti. Stoga je prekinuo odmor i najavio da će biti poduzete sve mjere kako bi zaraza bila zaustavljena.

Vezane vijesti

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britanska 'packa' zbog Gay Pridea

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u u utorak nasilje i diskriminaciju u odnosu na Gay Pride, a britansko veleposlanstvo u Zagrebu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika