Objavljeno u Nacionalu br. 612, 2007-08-07

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Uspomena na svetoga Lovru

Nakon pogubljenja PAPE SIKSTA II. prefekt zaiska od Lovre da mu preda crkveno blago, a on pred ohola i iznenađena upravitelja grada dovede gradsku sirotinju

Veljko BarbieriVeljko BarbieriLjeto se u Dalmaciji zapali 10. kolovoza, na dan svetoga Lovre, kad se čini da će obala, otoci i more izgorjeti u vatri ili nestati u maglicama isparavanja. Tog dana Sredozemlje slavi svog sveca slikovitim procesijama, poput one u Vrboskoj, najribarskijem mjestu u srednjodalmatinskom arhipelagu, vjerskim svetkovinama i uprizorenjima starih crkvenih prikazanja, u kojima se prikazuju život i stradanje hispanskog mučenika. Svečev dan, po pučkoj meteorološkoj predaji najtopliji u godini, i Dalmacija obilježavaju velikim gradeladama na kojima se peče tek ulovljena riba koja se nekoć dijelila sirotinji i štovateljima svečeve muke. Dan sv. Lovre stoga je od davnina dan gradela, ma koliko se od pokrajine do pokrajine razlikovale recepture. Gastronomska pratnja životopisa okusna je uspomena na dan kad je dobri Lovre pogubljen. Taj blaženik kojemu su posvećene sve gradele kršćanskoga svijeta rođen je u Hispaniji u III. stoljeću. Nadareni bogobojazni mladić završio je duhovni studij u Zaragozi, gdje ga je zapazio papa Siksto II. Lovru je poveo u Rim i zaredio ga za arhiđakona Rimske crkve i čuvara crkvene riznice. Kad je prefekt Rima dobio od cara nalog da smakne papu Siksta, ovaj naredi Lovri da pričeka tri dana i podijeli crkvenu imovinu, kao ribari svoju pečenu ribu, kršćanskoj sirotinji. Nakon Sikstova pogubljenja prefekt u ime cara zaiska od Lovre da mu preda crkveno blago, a on pred oholog upravitelja grada dovede gradsku sirotinju koju je okupio oko sebe, tvrdeći da je to najveće blago Kristove crkve. Bijesan i gramzljiv, prefekt naredi da se Lovro ispeče na gradelama na laganoj vatri. Kažu da je svetac umirući doviknuo prefektu: “Pečen sam s jedne strane, a sad me ispeci i s druge!“ Od tog dana sveti se Lovre 10. kolovoza prikazuje s gradelama u rukama, a ponekad mu je ruho - dalmatika - na oltarnim slikama u plamenu.


Bremenita je simbolika stradanja i štovanja svetoga Lovre, ili Lovrninca, kako ga arhaično zovu na dalmatinskim otocima. Osnovna su značenja rituala riba, kao utjelovljenje Krista i vjere u njega, pečenje na gradelama kao život i stradanje sv. Lovre, a podijeljenu puku kao razdijeljeno crkveno blago. Mimo priče, gradele su jedno od najstarijih kuharskih pomagala i jela pečena na metalnoj ili još starijoj keramičkoj rešetki i danas su osnova ljetne kuhinje u izvornom obliku. I kad se na svečev dan zapali vatra pucketajući kao mrmorenje stihova iz Lovrina životopisa, a potom se zažare gradele, utjelovljujući njegovu strašnu smrt, svi očekujemo mladog sveca, tek ulovljenu frišku ribu iz mora, jezera i rijeka, pa šapćemo stare stihove iz prikazanja, uz miris pečene ribe u slavu dobroga zaštitnika kršćanskoga puka: “A ta Lovrinca, pri neg dan uteče,/ Hoću da se živ vas dobro ispeče!“

Tunj sa gradela

Tunju od 5 kg raspolutite bočne strane od repa do glave da se meso oslobodi kostiju. Zarežite ih po bokovima, posolite, popaprite i dobro nauljite, a svaku polovicu pecite na vrelim i nauljenim gradelama, prvo s gornje, pa s donje strane, da dobiju tamnu koricu, a u sredini meso ostane ružičasto.

Šaran s gradela

Očistite šarana od 3 kg, dobro ga posolite i zarežite po bokovima, pecite na vrelim namašćenim gradelama dok s obje strane ne dobije koricu. Tada šarana položite na posteljicu od 1 kg već prženih krumpira i kolutova od 3 luka, pospite slatkom paprikom pa zalijte s 2 dl vrhnja i dopecite u pećnici. Prije služenja posolite i popaprite.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika