06.08.2007. / 15:08

Autor: Goran Jurić

PROSVJETA

Preporod osporava kolektivni ugovor školskih sindikata

Osim sudskog postupka, Preporod je najavio da će od premijera Ive Sanadera tražiti političku odgovornost potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor

Hrvatski školski sindikat Preporod uputio je zagrebačkom općinskom državnom odvjetništvu zahtjev za mirnim rješenjem spora s Vladom zbog nezakonitog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU). Prema riječima predsjednika Preporoda, Željka Stipića, Vlada je potpisala ugovor unatoč upozorenjima da se ugovor potpisuje sa protuzakonito sastavljenim Pregovaračkim odborom. Ukoliko se ne udovolji zahtjevima, Preporod je najavio da će tužiti Vladu i sindikate potpisnike kolektivnog ugovora.

Stipić ističe da prema Zakonu o radu, Pregovarački odbor može se sastaviti dogovorom svih zainteresiranih sindikata ili arbitražnom odlukom Gospodarsko-socijalnog vijeća. Kako je pregovarački odbor sastavljen mimo zakona, Preporod traži da se poništi kolektivni ugovor koji se odnosi na skoro 200 tisuća zaposlenih u javnim službama te da se pokrenu novi pregovori sa zakonito utvrđenim pregovaračkim odborom te da se sindikatu nadoknadi šteta.
Preporod je Vladi dao rok od 90 dana da se postigne nagodba, a ukoliko se ne nagode u tom roku pokrenut će tužbu protiv Vlade i sindikata potpisnika.

Osim sudskog postupka, Preporod je najavio da će od premijera Ive Sanadera tražiti političku odgovornost potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je, kažu, unatoč svim upozorenjima pristala pregovarati s nelegalno sastavljenim pregovaračkim odborom i sa sindikatima iz tog odbora potpisati TKU.

Preporod ističe da su ignorirani zahtjevi više sindikata da se svim zainteresiranim sindikatima omogući potpisivanje.
Vlada je potpisala ugovor s osam sindikata javnih službi - Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Hrvatskim liječničkim sindikatom, Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama, Sindikatom hrvatskih učitelja, Sindikatom zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatskim sindikatom djelatnika u kulturi.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika