06.08.2007. / 16:58

Autor: Nina Tomljanović

MEDIJI U IRANU

Iranske vlasti zabranile ugledni proreformski dnevni list

Iranski Odbor za nadzor tiska zabranio je list zbog intervjua s jednom pjesnikinjom koja je pisala o homoseksualnosti

Tri mjeseca nakon što se ponovno pojavio na kioscima, ugledni proreformski dnevni list po imenu Sharqa danas su zatvorile iranske vlasti, kazao je direktor lista, dodajući kako je to drugi list koji kritizira vladu i koji je zatvoren od srpnja.

Kako tvrde skupine za ljudska prava i strani diplomati, zatvaranje Sharqa se poklopilo s općim gušenjem disidentskih glasova u toj islamskoj državi, koja je pod sve većim pritiskom Zapada zbog svojeg spornog nuklearnog programa.

Iranski Odbor za nadzor tiska zabranio je list zbog intervjua s jednom pjesnikinjom koja je pisala o homoseksualnosti. Homoseksualnost je u Iranu zločin kažnjiv smrću, a u Iranu je od 1979.godine na snazi šerijatski zakon.

Mahdi Rahmanian izvršni direktor dnevnog lista smatra da su vlasti samo čekale izgovor da zatvore list. Kazao je da je list tek kasnije saznao da postoje "moralni problemi" zbog intervjua s pjesnikinjom koja živi u egzilu u inozemstvu.

Članak koji je objavljen u subotu pod naslovom "Ženski jezik", ne dotiče se izravno homoseksualnosti. Sharq je danas ipak objavio ispriku što ga je tiskao te ga povukao sa svoje internetske stranice.

U rujnu prošle godine Sharq je prvi put zatvoren zbog toga što nije smijenio Rahmaniana, kojeg se optuživalo za "bogohuljenje" i vrijeđanje iranskih dužnosnika. Ponovno je počeo izlaziti u svibnju kada je ukinuta zabrana iako je izvršni direktor ostao na svom mjestu.

Rahmanian je izjavio kako sada shvaća da ne bi smio objavljivati novine. "Ovo je posljednji list koji ja i moji prijatelji imamo", kazao je.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika