Objavljeno u Nacionalu br. 612, 2007-08-07

Autor: Dražen Majić

LUKSUZ U SAVUDRIJSKOJ VALI

'Kraj Umaga gradimo prvi hrvatski 'Kempinski'

Miro Oblak dovršava najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj, vrijednu 1,3 milijarde kuna

Miro Oblak, vlasnik Rezidencije Skiper, s direktoricom te tvrtke Ljubicom Marfan na terasi predsjedničke vileMiro Oblak, vlasnik Rezidencije Skiper, s direktoricom te tvrtke Ljubicom Marfan na terasi predsjedničke vileNedavni boravak predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u predsjedničkoj vili luksuznog turističkog naselja Rezidencija Skiper, u kojoj je tijekom završnice umaškog ATP turnira ugostio svoje brojne goste, podsjetio je na skori dovršetak najveće greenfield investicije u Hrvatskoj - Kempinski Hotel Adriatica. Predsjednikov posjet turističkom naselju između rta Savudrija i graničnog prijelaza Plovanija, s veličanstvenim pogledom na Piran i sporni Savudrijski zaljev, osim protokolarnog, imao je i gospodarsko-političko značenje: Mesić je svojim dolaskom pružio konkretnu podršku razvoju vrhunskih turističkih projekata na jadranskoj obali.

Budući da je uz hrvatskog predsjednika u Rezidenciji Skiper boravio i njegov bosanskohercegovački kolega Željko Komšić, posljednji vikend u srpnju bio je odlična prilika njegovu vlasniku Miri Oblaku da provjeri spremnost osoblja da ugosti goste kojima je, osim ekskluzivnosti, prioritetna i sigurnost. Hotelski lanac Kempinski, koji sljedećeg ljeta stiže u Hrvatsku, osim po luksuzu, svjetski je poznat upravo po pružanju usluga pri organiziranju predsjedničkih i gospodarskih sastanaka na vrhu. Budući da je sjeverozapadna Istra mjesto gdje Sredozemno more najdublje zalazi u europski kontinent, budući Kempinski Adriatic odlična je lokacija za takva okupljanja. To potvrđuje i Miro Oblak.

“Ljudi koji vode Kempinski smatraju da je ova lokacija idealna za političke skupove najviše klase, u čemu oni imaju velikog iskustva. Posljednji summit G8 održan je u njihovu hotelu u Heiligendammu na sjeveru Njemačke. Posjet predsjednika Republike Stjepana Mesića i njegovih gostiju bio je poprilično zahtjevan, ali mi smo vrlo zadovoljni jer je sve prošlo bez ikakvih problema. Tako smo položili test. Upravo zbog mogućnosti da naš budući hotel posjećuju predsjednici država na krovu ovih dana dovršavamo helidrom“, veli austrijski poduzetnik Oblak, koji se bavio turizmom diljem svijeta, a iznajmljivanje luksuznih vila proučio je na Karibima. Već je godinama i europski predstavnik nekoliko američkih tvrtki. Miro Oblak se prvi put više spominjao u hrvatskim medijima kada je novinarima potvrdio informaciju da je njegova tvrtka Rezidencija Skiper sa 2 milijuna kuna donirala parlamentarnu kampanju Hrvatske demokratske zajednice. Danas tvrdi da donacija nije ni najmanje utjecala na razvoj njegove investicije. Oblak, koji je dobar dio svog kapitala zaradio trgovinom sirovom kožom, osim u Crvenom vrhu, ima i nekoliko drugih investicija diljem Istre od kojih su najznačajnije Stancija Grande i dio sela Vižintini vrhi na kojima, također u suradnji s tvrtkom Kempinski, namjerava realizirati luskuzne turističke kapacitete.



Svoju investitorsku viziju kraj Savudrije započeo još 1992. Kad se na proljeće okonča, njegov će projekt, financiran kreditima banke Hypo Alpe Adria vrijediti 1,3 milijarde kuna ili oko 170 milijuna eura.

KEMPINSKI ADRIATICA moći će primiti sve predsjednike zemalja EU odjednomKEMPINSKI ADRIATICA moći će primiti sve predsjednike zemalja EU odjednomPojedinosti tog megaprojekta objasnila je direktorica Ljubica Marfan: “Hotel Kempinski s 200 soba bit će jedinstven u cijeloj Europi, ponajviše zbog više od 3000 kvadrata wellness centra. Hotelom dominiraju dva predsjednička apartmana na po 650 kvadrata, s bazenima na terasi. Kad njima dodamo i 22 vile od po tisuću četvornih metara površine i bazene na oko sto četvornih metara, koji su zapravo nadgradnja predsjedničkih apartmana, moći ćemo doista omogućiti održavanje velikih političkih i gospodarskih skupova, a teorijski čak i ugošćavanje svih predsjednika zemalja Europske Unije zajedno. Namjera nam je da kongresni turizam i političko -gospodarski skupovi uz golf budu bit našeg poslovanja izvan glavne turističke sezone.“

Zbog toga svi bazeni imaju grijanu vodu, čak i do 32 stupnja, koja omogućuje cjelogodišnje kupanje. Osim toga, svaka vila ima vinski podrum, lift, saunu i wellness, te po dva manja apartmana za pratnju i batlerski servis. “Radi produžetka sezone gradimo i dvije kongresne dvorane za 320 ljudi, kao i privezište s 28 mjesta za goste i deset mjesta za lokalne stanovnike, pretežno ribare.U naše će privezište istovremeno moći pristati i tri 50-metarske jahte. Naglasila bi da će svi naši objekti biti opremljeni najboljim materijalima i vrhunskom opremom. Tako će sve sobe u zrcalima kupaonica i u sobama imati ugrađene televizor Bang und Olufsen i ozvučenje Bose, te namještaj tvrtke Consonni iz Milana. Samo u stabla i zelene nasade planiramo utrošiti 12 milijuna kuna“, dodaje direktorica Marfan.

Miro Oblak najavljuje da će do sljedećeg svibnja biti dovršen i prvi pravi hrvatski teren za golf s 18 rupa na 86 hektara. To će stajati 15 milijuna eura.

“Teren za golf gradi se već osam godina, ali ovom prilikom mogu najaviti da će prvi igrači na teren stupiti sljedeće jeseni. Pri realizaciji naše investicije pokazalo se da je izgradnja terena za golf izrazito komplicirana administrativno-pravna procedura. Koliko znamo, to će, nažalost, biti prvi pravi teren za golf u Istri, u Hrvatskoj uopće. Kažem, nažalost, jer mi bismo voljeli da je već peti, budući da bi se tako Istra već sad profilirala kao golferska destinacija, što je jedan od preduvjeta elitnog turizma. Zna se da golferi odlaze na ona odredišta gdje u sedam dana mogu odigrati četiri do pet igara na različitim terenima. Razvoj golfa u Hrvatskoj je prespor, što je veliko opterećenja za investitore. Naš je golf pionirski: kako hrvatsko zakonodavstvo dosad nije poznavalo golf kao investiciju, morali smo prolaziti kroz sve porođajne muke stvaranja pravne regulative. Bili smo pokusni kunići, ali će zbog toga svima nakon nas biti kudikamo lakše“, ističe Miro Oblak i dodaje da je njihov golferski projekt jedinstven i stoga što na njemu neće biti izgrađen ni jedan apartman ni ikakva druga građevina osim golferske kuće s restoranom.

PREDSJEDNIK MESIĆ potkraj srpnja u predsjedničkoj vili Rezidencije Skiper ugostio je prvog čovjeka Formule 1 Bernieja Ecclestonea i predsjednika HOO-a Zlatka MatešuPREDSJEDNIK MESIĆ potkraj srpnja u predsjedničkoj vili Rezidencije Skiper ugostio je prvog čovjeka Formule 1 Bernieja Ecclestonea i predsjednika HOO-a Zlatka Matešu“Hrvatska vlada na jednoj je od posljednjih sjednica podržala taj naš projekt i proglasila ga investicijom od javnog interesa. To je već prije učinila Istarska županija a kako projekt podržava i predsjednik Mesić, imamo svu potrebnu političku podršku. Ipak, realizacija je i dalje spora. Istina, brža nego prije pet godina, ali nedovoljno brza za ozbiljne ulagače. U Hrvatskoj su se svi izjasnili za elitne projekte, što je pohvalno, jer ovakva prirodna ljepota samo takvo što i zaslužuje, ali za to još nema osnovnih zakonskih preduvjeta“, tvrdi investitor iz Klagenfurta. Na pitanje kako se takav luksuzni projekt uklapa u lokalno okružje s masovnim turizmom i katastrofalno lošim cestama, direktorica Marfan odgovara kritički:

“Bez hitnih cestovnih zahvata nemoguće je realizirati ovakvu investiciju, ali to je izvan naših ingerencija, jer je za ceste mjerodavna lokalna samouprava. Županijska cesta od Istarskog ipsilona do sela Crveni Vrh trebala bi se malo proširiti i označiti, dok je najkritičniji zadnji kilometar i pol u ovlasti Grada Umaga. Popravak cesta je sve što tražimo od lokalne samouprave. Gradska nas vlast već godinama deklarativno podržava, ali mi još nemamo dokument koji bi potvrdio partnerski odnos s Umagom, u kojem bismo mi radili turističke objekte i vrhunsku destinaciju, a oni pripadnu infrastrukturu. To je čudno, znamo li da ćemo na kraju samo na komunalije platiti 46 milijuna kuna. Stvar je već toliko hitna da smo čak spremni i sami financirati dio ceste, ako nam to dopusti gradska vlast. Ne tražimo nikav povlašteni tretman, nego samo pristup koji imaju drugi“, tvrdi Ljubica Marfan. Koliko je cesta loša, pokazuje i nekoliko stotina metara novog asfalta na samom prilazu naselju, navrat-nanos nanesenog dan prije dolaska hrvatskog i bosanskohercegovačkog predsjednika. Za komentar investitorskih prigovora zamolili smo umaškog gradonačelnika Vladu Kraljevića.

“Glede prilaznih cesta budućeg kompleksa Kempinski mogu reći da upravo rješavamo imovinsko-pravne probleme, nakon kojih ćemo ishodovati građevinsku dozvolu. Jamčim da problem prilaznih cesta neće usporiti otvaranje hotela Kempinski sljedećeg ljeta“, veli umaški gradonačelnik Kraljević.

Iako će djelatnici budućeg hotela Kempinski biti vrlo dobro plaćeni, čini se da bi se i nedostatak kvalitetnih kadrova mogao pokazati bitnim. Jer kad se dovrši, cijelo naselje s golfom i marinom trebalo bi zapošljavati 270 ljudi. A da bi se to dogodilo, najprije ih treba naći, što, unatoč imidžu Istre kao respektabilnog turističkog odredišta, baš i nije lako. Natječaj za popunjavanje radnih mjesta u budućem luksuznom odmaralištu Kempinski otkrio je nekoliko zanimljivih pojedinosti.

“Nedavno smo objavili oglas u lokalnim medijima kako bismo zaposlili domaće ljude. Na natječaj za poslove, od portira, preko kuhara pa do voditelja svih odjela u hotelu, javilo se više od tisuću ljudi, od kojih su stručnjaci Kempinskog odabrali tek pedesetak, pa ćemo ponoviti oglas, ali u cijeloj Hrvatskoj. Najviše nam nedostaju kuhari i konobari, a radi usavršavanja odlučili smo nakon zapošljavanja ljude poslati na trening u hotel Kempinski u Sankt Moritzu u Švicarskoj. Natječaj nam je pokazao i da ćemo se isprva morati osloniti na radnu snagu iz Europske Unije. Problem je vrlo ozbiljan pa, uz pomoć uprave Kempinskog, planiramo angažirati čak i hrvatske kuhare i konobare iz njihovih hotela.

Iako se u domaćim medijima spominje da će u hotelima s pet zvjezdica domaća radna snaga raditi samo na loše plaćenim i niskokvalificiranim radnim mjestima kuhara i konobara, naš je natječaj pokazao da bi se moglo dogoditi da ni takvih ne bude, jer za takve poslove nema većeg interesa, ali, pokazalo se, ni stručnosti. Osim toga, očito je i da će država morati poraditi na radnim kvotama za rad u turizmu i problemima uvoza radne snage, kao i na školskom sustavu, jer već sada nedostaje radna snaga, što će ubuduće biti još veći problem“, tvrdi Ljubica Marfan.

Mesić u predsjedničkoj vili

U predsjedničkoj vili Rezidencije Skiper krajem srpnja boravio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Predsjednik Republike u vili je primio brojne goste, među ostalima i svojega bosanskohercegovačkoga kolegu Željka Komšića i prvog čovjeka Formule 1 Bernieja Ecclestonea. Vila u kojoj je boravio Mesić jedno je od 22 luksuzno opremljena zdanja, kojima će, uključujući i hotel, upravljati grupacija Kempinski s golemim ugledom u cijelome svijetu. Vile na čak tisuću četvornih metara površine i s velikim bazenima zamišljene su kao nadgradnja hotelskih predsjedničkih apartmana. Svaka vila ima vinski podrum, dizalo, saunu i wellness te po dva manja apartmana za pratnju i batlerski servis.

Hotel za državnike

Hotelski lanac Kempinski ubraja se među najluksuznije u svijetu, smještajni su mu kapaciteti poprilično iznad kvalitativne razine Sheratona, Inter-Continentala i Hiltona. Ove godine slave 110 godina od osnutka a njihov najpoznatiji hotel, berlinski Adlon, najskuplji je i, po mnogima, najbolji europski hotel. U Adlonu su tijekom posjeta njemačkom glavnom gradu odsjedali aktualni američki i kineski predsjednik, kao i Rolling Stonesi. Tijekom posljednjeg SP-a u nogometu Adlon, u kojem dnevni najam predsjedničkog apartmana stoji 9000 eura, bio je sjedište čelnika Fife i svih državnika koji su posjetili Berlin. Svjetski je poznat i hotel Kempinski u Abu Dabiju, koji je stajao 3 milijarde dolara. “Kad se dovrši naš hotel, takve klase neće biti u krugu od 500 kilometara. Ljudi iz Kempinskog vrlo su zadovoljni dosad učinjenim pa već sada planiramo Kempinski 2 i 3. Kempinski Brijuni Rivijera? Ako se do kraja godine projekt ne pokrene, Kempinski će izići iz njega", smatra Oblak.

Šef Hypo banke u inspekciji

TILO BERLIN, novi čelni čovjek Hypo grupe iz Klagenfurta, uz čiju je financijsku pomoć Miro Oblak realizirao projekt TILO BERLIN, novi čelni čovjek Hypo grupe iz Klagenfurta, uz čiju je financijsku pomoć Miro Oblak realizirao projekt Zbog nedavnih promjena na vrhu i u vlasništvu klagenfurtske banke Hypo Alpe Adria mnogi hrvatski projekti koje banka finacira zapali su u probleme, ali Miro Oblak bio je jedan od rijetkih koji su uspjeli osigurati nesmetani dotok novca za skupu investiciju. “S bankom imamo korektne odnose. Prije nekoliko dana posjetili su nas novi predsjednik uprave Tilo Berlin i član uprave Josef Kircher, koji je u banci zadužen za naš projekt. Došli su prvi put pogledati svoj najveći projekt u Hrvatskoj. Tilo Berlin bio je imresioniran te je potvrđeno obostrano zadovoljstvo razvojom projekta“, objasnio je Oblak, koji je i s prijašnjom klagenfurtskom upravom bio u vrlo dobrim odnosima.

Vezane vijesti

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Kerum i Končar pregovaraju o "Marjanu"

Splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum sastao se danas s poduzetnikom Dankom Končarom kako bi razgovarali u kupoprodaji hotela “Marjan” u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika