Objavljeno u Nacionalu br. 612, 2007-08-07

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Tifon prodan za 150 milijuna eura, Čermak razmišlja o novom biznisu

MOL-ove BENZINSKE POSTAJE na području bivše Jugoslavije ubuduće će poslovati pod brandom Tifon, koji je stvorio umirovljeni general HV-a i haaški optuženik Ivan Čermak

Umirovljeni general Ivan Čermak, koji u kućnom pritvoru čeka početak suđenja za ratne zločine pred Haaškim tribunalom, prodao je prošli tjedan lanac benzinskih postaja Tifon mađarskom MOL-u za iznos nešto manji od 150 milijuna eura. O prodaji Tifona MOL-u spekuliralo se u medijima posljednjih nekoliko mjeseci a službeno je priopćeno kako su pregovori Čermaka i Mađara počeli u studenome 2006. MOL je tako postao vlasnikom 36 dobro pozicioniranih benzinskih postaja na području cijele Hrvatske, četiriju benzinskih postaja u izgradnji i još 20-ak projekata sa svim potrebnim dozvolama, čiji se završetak očekuje u sljedeće dvije godine. MOL će tako imati više od 60 benzinskih postaja u Hrvatskoj i tržišni udio od oko 10 posto. Prošle je godine Tifon imao 1,4 milijarde kuna prihoda i 26-postotni rast u odnosu na godinu prije.

Prodajom Tifona taj brand neće nestati s tržišta. Osim što će zadržati ime u Hrvatskoj, Mađari će napraviti rebranding MOL-ovih benzinskih postaja u zemljama bivše Jugoslavije, koje će ubuduće poslovati pod brandom nekadašnje Čermakove tvrtke.

Grupa MOL u Srbiji ima 13 benzinskih postaja, jednu u Crnoj Gori, u BiH zajedno s Inom 56, a u Sloveniji 10. Osim toga, MOL u Mađarskoj ima 360 postaja, u Slovačkoj 215 sa suvlasništvom u Slovnaftu, u Hrvatskoj Ininih 415 postaja, u Rumunjskoj 139, u Češkoj 30 i u Austriji 39 postaja. MOL je dosad u 100-postotnom vlasništvu u regiji imao ukupno 795 postaja. Ivan Čermak osobno je vodio pregovore o prodaji Tifona a s predstavnicima MOL-a načelni je dogovor postigao još u svibnju ove godine. Napravljen je predugovor koji je držan u tajnosti jer MOL, kao vlasnik 25 posto dionica Ine, ne može bez suglasnosti Vlade RH kupovati konkurentske kompanije na tržištima na kojima je prisutna Ina. Hrvatska je strana Mađarima dala zeleno svjetlo za pregovore s Ivanom Čermakom nakon što se MOL obvezao da će Tifon početi od Ine kupovati gorivo kada rafinerije u Sisku i Rijeci budu modernizirane. Riječ je o 250 tisuća tona naftnih derivata godišnje, koje je Tifon dosad nabavljao u inozemstvu.

Iz izvora bliskih Tifonu doznali smo kako je Ivan Čermak počeo ozbiljno razmišljati o prodaji Tifona kada ga je Haaški sud pustio da suđenje čeka kod kuće u prosincu 2004. Kad se Čermak vratio iz Haaga, Tifon je imao samo 12 benzinskih postaja. Neizvjesna sudbina, zbog predstojećeg sudskog procesa, Čermaka je navela da počne razmišljati o prodaji poslovnog carstva, zbog čijeg se širenja sva njegova osobna imovina nalazi pod hipotekom. Kako smo doznali, bilanca Tifona opterećena je sa 110 milijuna eura kredita kod Hypo banke.

Čermak sada razmišlja da novac koji mu je preostao investira u pokretanje novog biznisa, koji ne mora nužno biti povezan s naftom. Za Tifon su bile zainteresirane i druge respektabilne naftne kompanije, poput OMV-a, ruskog Lukoila i slovenskog Petrola. Iz Tifona su priopćili da je MOL izabran u konkurenciji više ponuditelja zbog jasne razvojne vizije i činjenice da je MOL višegodišnji Tifonov partner i dobavljač visokokvalitetnih goriva te da jamči nastavak razvoja njihove maloprodajne mreže.

Iako je uprava Ine u priopćenju iskazala uvjerenje da je “MOL-ovo preuzimanje Tifona u zajedničkom interesu Ine i MOL-a i da predstavlja daljnji korak u konsolidaciji tržišta”, cijena Inine dionice nije se bitno promijenila na Zagrebačkoj burzi. Budući da Ina u Hrvatskoj ima 415 postaja i drži 45 posto domaćeg maloprodajnog tržišta naftnim derivatima, MOL-ov će se udio na hrvatskom tržištu znatno povećati.

Više od 1000 postaja

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL ukupno upravlja s 1083 benzinske postaje u regiji. Od toga njih 795, ne računajući Tifonovih 36 postaja, ima u stopostotnom vlasništvu.

Vezane vijesti

Radović ucjenjivao Čermaka da bi ga prestao blatiti u medijima

Radović ucjenjivao Čermaka da bi ga prestao blatiti u medijima

Pisac i aktivist Saša Radović ucjenjivao je dva mjeseca generala i poduzetnika Ivana Čermaka, tražeći od njega milijun eura kako bi ga prestao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika