Objavljeno u Nacionalu br. 612, 2007-08-07

Autor: Plamenko Cvitić

PODUZETNIK NA UDARU MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Uvoznik 'Velikih sisa' najavljuje milijunske tužbe

MARKO MATIJEVIĆ, vlasnik tvrtke Ljepota i zdravlje još je prije godinu dana dogovorio posao u JapanuMARKO MATIJEVIĆ, vlasnik tvrtke Ljepota i zdravlje još je prije godinu dana dogovorio posao u JapanuMarko Matijević, vlasnik tvrtke Ljepota i zdravlje koja je uvoznik i distributer guma za žvakanje Big boobs (eng. velike grudi), koje su navodno sličan proizvod kao i japanske B2Up gume, najavio je tužbe protiv državnih institucija zbog zabrane distribucije žvakaća na teritoriju Hrvatske. On, naime, smatra da su proizvodi koje njegova tvrtka distribuira u Hrvatskoj potpuno zdravi, te da su dužnosnici Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo njegove žvake Big boobs bezrazložno povukli iz prodaje.

O gumama za žvakanje B2Up prvi put se u Hrvatskoj pisalo 2005., kad su mediji iz cijelog svijeta pisali o novom japanskom proizvodu koji sadrži ekstrakt Puerarie mirifice, biljke specifične za područje Tajlanda i Myanmara, gdje su je dugo vremena kao tradicionalan lijek koristila tamošnja domorodačka plemena. Slijedom takvih vijesti, zagrebački poduzetnik Marko Matijević prošle je godine otišao u Japan i s predstavnicima tvrtke B2Up, koja u Japanu proizvodi istoimene gume za žvakanje sklopio je ugovor o ekskluzivnom distributerstvu za područje Hrvatske i nekoliko drugih zemalja. Kako je istaknuo u razgovoru s Nacionalovim novinarom, od početka je poštovao proceduru uvoza: “Još prije godinu dana prvi put sam otišao kod gospođe Jadranke Balenović u Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi prethodne analize koja mi je bila potrebna kako bih žvakaće B2Up mogao uvesti u Hrvatsku. Čim sam joj objasnio o kakvom je proizvodu riječ, sasvim je promijenila ponašanje, postala je negativna i puna predrasuda i odmah je proizvod bez ikakve analize proglasila negativnim, premda se on bez ikakvih problema prodaje u Japanu, Rusiji, Americi”, ističe Matijević.

Nakon što nije dobio potrebne dozvole za uvoz žvaka B2Up, Matijević se s japanskom tvrtkom dogovorio da po njihovoj licenciji na hrvatsko tržište plasira drugi proizvod, koji je on sam nazvao Big boobs, a koji je prema njegovim riječima jednostavno - hrana. Tu je robnu marku i zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a nove su se žvakaće počele proizvoditi u Paraćinu u Srbiji. Tako je početkom srpnja u Hrvatsku uvezao prvu pošiljku svojih žvaka Big Boobs iz Srbije, a granični sanitarni inspektori prema standardnoj proceduri uzeli su jedan uzorak iz pošiljke radi laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti. Budući da tri tjedna nije dolazio nikakav alarmirajući odgovor sanitarne inspekcije, Matijević je Big Boobs plasirao na tržište, pa su se tako žvakaće na kojima samo stoji naznaka “za ljepši spol” krajem srpnja pojavile na kioscima u Hrvatskoj.

Međutim, usporedno s velikom potražnjom za žvakaćama na kioscima, uslijedila je i reakcija sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, koja je prošlog tjedna donijela privremeno rješenje kojim se “gume za žvakanje Big boobs privremeno povlače s tržišta”, a “trgovačkom društvu Ljepota i zdravlje privremeno se zabranjuje stavljanje na tržište navedene gume za žvakanje”.

Kao razlog zabrane navelo se da proizvod ima obmanjujuću deklaraciju jer se navodima Big Boobs i Za ljepši spol stvara zabluda glede uživanja proizvoda jer to faktički nije vidljivo iz sadržaja deklaracije, a s druge strane ističe se sumnja da novi Matijevićev proizvod, bez obzira na deklaraciju, i dalje sadrži ekstrakt biljke Pueraria mirifica. Vlasnik tvrtke Ljepota i zdravlje Marko Matijević cijeli postupak Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva smatra nezakonitim i najavljuje tužbe, prvenstveno protiv Jadranke Balenović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja je potpisala mišljenje o obmanjujućoj deklaraciji, ali najavljuje da će tužiti i resorno ministarstvo, jer smatra da mu je zabranama plasiranja na tržište nanesena poslovna šteta. S druge strane, dr. Krunoslav Capak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju smatra da u postupcima njegovih djelatnika nije bilo ništa sporno: “Distributer proizvoda očito nije bio siguran kako registrirati proizvod - kao hranu ili kao dodatak prehrani. Ako je želio kao hranu, prema hrvatskoj legislativi, prehrambeni proizvodi trebaju biti zdravstveno ispravni da bi mogli biti na tržištu. Deklaracija guma za žvakanje Big Boobs upućuje da taj proizvod ima drugačije djelovanje nego li što to imaju druge gume za žvakanje, pa u tom smislu ili deklaracija nije točna ili se potrošače dovodi u zabludu. Ako je pak distributer htio da njegov proizvod bude dodatak prehrani, onda je jednostavno trebao poštivati proceduru i registrirati svoj proizvod i dobiti odobrenje Ministarstva zdravstva. Trenutačno je u Hrvatskoj registrirano 2500 različitih dodataka prehrani, tjedno se pojavljuju zahtjevi za 20 do 30 novih proizvoda, a rijetko se događa da proizvod ne dobije odobrenje. Gospodin Matijević je samo trebao poštivati proceduru”, kazao je za Nacional dr. Krunoslav Capak.

Vezane vijesti

Nina Badrić nema u Srbiji tajnog ljubavnika Marka

Nina Badrić nema u Srbiji tajnog ljubavnika Marka

Nakon što je javno obznanila da se, nakon 3 godine braka, rastaje od supruga Bernarda Krasnića, pjevačica Nina Badrić postala je tema mnogih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika