Objavljeno u Nacionalu br. 612, 2007-08-07

Autor: Robert Bajruši

NOVA JANŠINA LJUBAV

Tajnovita prva dama Slovenije

URŠKA BAČOVNIK (28), nova je partnerica slovenskog premijera Janeza Janše, a u Sloveniji se naveliko raspravlja o njezinu službenom statusu

Urška Bačovnik Janšu prati na službenim putovanjima, a na njima je zbog svoje profinjenosti ostavila izvrstan dojamUrška Bačovnik Janšu prati na službenim putovanjima, a na njima je zbog svoje profinjenosti ostavila izvrstan dojamKada se prošle nedjelje na finalu teniskog turnira u Umagu, slovenski premijer Janez Janša pojavio u društvu mlade šarmantne žene, i u Hrvatskoj se saznalo kako se radi o jednoj od najutjecajnijih osoba u Sloveniji. Njezino ime je Urška Bačovnik, 28-godišnja je liječnica iz Velenja, a od prošle jeseni i službena pratilja premijera Janše. Iako nisu u braku, slovenski ih mediji nazivaju “premijerskim parom”, i u nešto više od pola godine, uspjela se sprijateljiti sa suprugama brojnih šefova članica Europske unije, ali i članicama vladajućih dinastija Saudijske Arabije i Kuvajta.

Neki su mediji zabunom objavili da se radi o bračnom paru, ali to nije točno. Njih dvoje nisu formalizirali svoj odnos, ali budući da su često skupa, Urška Bačovnik ima tretman partnerice slovenskog predsjednika vlade. Janez Janša i Urška Bačovnik prvi put su se u javnosti pojavili zajedno prilikom proslave Dana reformacije 30. listopada prošle godine. Držeći se za ruke, ušetali su u Cankarjev dom, a pojava novog para navela je medije da napišu kako se radilo o “prvom i jedinom izrazu ljudske topline koji je Janez Janša u 16 godina političke karijere pokazao u javnom nastupu”. Podsjetili su kako se nikada nije desilo da se Janša u javnosti drži za ruku sa Silvom Predalič, majkom svojih sinova.

Slovenski premijer slovi kao veliki zavodnik. Zna se da je bogat, bavi se sportom, a već dvadesetak godina ga se povezuje s raznim ženama. Iako nikada nisu bili u braku, najdulje je bio u vezi s informatičkom inženjerkom Silvom Predalič s kojom ima dva sina. Ona ga je podržavala i kad ga je krajem 80-ih zatočila Jugoslavenska narodna armija, a upućeni tvrde da je do prekida došlo početkom 2006. godine. Pretpostavlja se da je otprilike u isto vrijeme započela afera s Urškom Bačovnik. Oboje vole planinariti i viđeni su kako vikendima zajedno odlaze na planine. Ali nitko nije uspio faktički otkriti gdje i kada su se njih dvoje upoznali, kao i od kada traje ova veza.


JANEZ JANŠA često u javnosti drži Uršku Bačovnik za ruku što nije nikada činio s bivšom partnericom Silvom Predalič JANEZ JANŠA često u javnosti drži Uršku Bačovnik za ruku što nije nikada činio s bivšom partnericom Silvom Predalič Naravno da je Urška Bačovnik odmah zaintrigirala javnost, budući da je do Dana reformacije bila potpuno anonimna. Problem je što ne daje intervjue, a ovoga svibnja napravila je samo jednu iznimku i to za ženski časopis Jana. Unatoč njezinoj distanciranosti od medija, vrlo brzo se otkrilo kako je riječ o 28-godišnjoj liječnici, koja je u slobodno vrijeme vrhunska alpinistica. Planinarenjem se počela baviti još u djetinjstvu, a kao studentica prešla je među alpiniste i slobodne penjačice. Njezini rezultati doista su impresivni - bila je na Dolomitima, Chamoniuxu, Mont Blancu kao i Chopicalquiju, 6354 metara visokom vrhu peruanskih Anda. Prije nekoliko godina sudjelovala je i na Adventure Raceu, ekipnom natjecanju izdržljivosti u kojem svaki sudionik mora prehodati 160 kilometara, voziti 80 kilometara bicikl, preplivati 5 kilometara, a usput se još penjati preko stijena, splavariti i voziti kajak, te se orijentirati u nepoznatom području. Od trideset ekipa, utrku je završilo devet, a među njima i skupina Urške Bačovnik. Kada su je pitali o ovom natjecanju, odgovorila je da tu avanturu više ne namjerava ponoviti. Zato i dalje planinari, a s Janšom odnedavno igra i golf.

Novinarke magazina Jana još su u kolovozu 2006. objavile reportažu o Janšinim planinarskim pothvatima, a tom su prilikom u dogovoru s premijerom, prešutjele da je u njegovu društvu nalazila i Urška Bačovnik. Intervju koji je objavljen u svibnju ove godine započinje opisom Šentilja, pitoresknog mjestašca čiji se stanovnici međusobno poznaju i vole popričati s gostima, a razgovori se vode uz domaće kobasice dok u blizini pjevaju ptice. Urška Bačovnik je u Jani objasnila kako želi izbjeći medije, kao i da su zbog posla ona i Janša rijetko skupa, a tada odlaze planinariti ili se druže s prijateljima. Kada je kod obitelji, voli raditi u vrtu, a roditelji su dobro prihvatili njezinu novu vezu. Ispričala je da je povremeno kao hostesa radila u Cankarjevom domu, a četiri mjeseca provela je u Londonu kao bejbisiterica. Upisala je medicinu i na drugoj godini počela je stažirati na Onkološkom institutu, a kada je diplomirala, šest tjedana je provela na praksi u Egiptu. U razgovoru je upozorila da slovenski liječnici imaju previše posla, a sjetila se da joj je nakon diplome nedostajalo iskustvo u odnosu s pacijentima. U početku je radila na odjelu gdje su se nalazili pacijenti u zadnjem stadiju karcinoma, čija joj je sudbina pokazala kako je bolest moćnija od znanosti. “Saznanje kako radiš dobru stvar ti ne pomaže jer se u takvim situacijama osjećaš posve nesposoban i nemoćan”, ispričala je Urška Bačovnik.

URŠKA BAČOVNIK na turniru u  Umagu sa Stipom Mesićem, Janezom Janšom, Slavkom Rasbergerom i Berniejem EcclestoneomURŠKA BAČOVNIK na turniru u Umagu sa Stipom Mesićem, Janezom Janšom, Slavkom Rasbergerom i Berniejem EcclestoneomO sebi i Janši nije kazala gotovo ništa, osim da se druži s njegovim sinovima. Ali zato je ispričala neke događaje sa službenih putovanja iz kojih se moglo razabrati da se radi o emancipiranoj osobi. Tako je govoreći o putovanju u arapske zemlje, istaknula kako vjeruje da će žene u Saudijskoj Arabiji uskoro dobiti pravo izlaziti iz kuće bez feredži, baš kao što to smiju u Kuvajtu. Opisujući 50. obljetnicu EU-a, kada je Joachim Sauer, suprug Angele Merkel organizirao večeru za supruge i prijateljice 25 premijera, posebno joj se svidio nastup Cherie Blair. Kazala je da je prijateljica supruge grčkog predsjednika Nataše Karamalis, koja je također liječnica.

Kao članica službene vladine delegacije, 11. studenog 2006. posjetila je Saudijsku Arabiju, Kuvajt, a susrela se i sa slovenskim vojnim instruktorima u Iraku. U tom trenutku, prestala je medijska šutnja o ovoj liječnici i novinari su počeli ispitivati zašto je otputovala i na čiji račun. Iz Janašine vlade su odgovorili kako je i ona članica službene delegacija, zbog čega se njezin boravak plaća proračunskim sredstvima. Premda je odgovor izazvao dosta kritika, izvještaji o njezinu ponašanju u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu bili su izuzetno povoljni. “Urška je svjetska žena u usporedbi s nekim drugim članovima delegacije, koji se u inozemstvu osjećaju poput seljaka u gradu”, objavljeno je u Mladini, koja redovito kritizira Janšu.

 U SLOBODNO VRIJEME Urška Bačovnik voli raditi u vrtu i družiti se s prijateljima i obitelji U SLOBODNO VRIJEME Urška Bačovnik voli raditi u vrtu i družiti se s prijateljima i obiteljiNovinarima nije promaknuo izbor diskretne crne odjeće koju je nosila Urška Bačovnik, u Kuvajtu je supruge članova vladajuće elite impresionirala poznavanjem stranih jezika, dok je u Saudijskoj Arabiji govorila o medicinskim problemima, i usput pokazala poznavanje političke situacije u regiji. U svakom slučaju, njezina prva inozemna turneja bila je ocijenjena uspješnom. Kasnije je kao članica državnih delegacija bila u Berlinu i nekim drugim gradovima, a kakav status uživa, vidjelo se prilikom svibanjskog posjeta Ateni. Slovenska tiskovna agencija (STA) tom je prilikom objavila vijest da je “Premijerski par jednu od najvećih antičkih znamenitosti pogledao s velikim zanimanjem”, dok je tek pri kraju izvještaja napisano kako su na Akropoli bili i šef diplomacije Dimitrije Rupel i Andrej Vizjak, ministar gospodarstva. Kada je početkom ove godine s Janšom sudjelovala na Opernom balu u Beču, vidjelo se da je u vrlo prisnim odnosima s austrijskim premijerom Alfredom Gusenbauerom i njegovom suprugom.

U svakom slučaju, Uršku Bačovnik u Sloveniji već doživljavaju kao članicu “premijerskog para”. Ali dok bi u nizu zemalja izvanbračnu vezu predsjednika vlade s dvadeset godina mlađom ženom doživjeli skandaloznom, javnost u Sloveniji prilično je ravnodušna prema ljubavnoj aferi Janeza Janše. To ne iznenađuje, budući da su doslovno svi vodeći slovenski političari ili rastavljeni ili su njihove supruge nepoznate. Izuzetak je Štefka Kučan, supruga nekadašnjeg predsjednika Milana Kučana, koja se angažirala u humanitarnim akcijama i povremeno davala intervjue. Odavala je dojam pristupačne i vesele osobe, zbog čega i danas ima dobar imidž.

URŠKA BAČOVNIK popela se na 6354 m visok vrh AndaURŠKA BAČOVNIK popela se na 6354 m visok vrh AndaPrivatni život ostalih vodećih političara u Sloveniji sasvim sigurno nije moguće nazvati tradicionalnim. Tako je aktualni predsjednik Janez Drnovšek bio oženjen Majdom Drnovšek s kojom ima sina Jašu. Razveli su se prije dvadesetak godina, i otad se Drnovšeka povezivalo s nekoliko žena, ali niti s jednom nije bio u ozbiljnoj vezi. Podjednako diskretni su i ostali slovenski političari, tako da javnost nikada nije imala priliku upoznati supruge bivših premijera Antona Ropa i Andreja Bajuka ili Janeza Podobnika i Francea Cukljatija, koji spadaju u vodeće državne političare. Niti aktualni šef oporbenih socijaldemokrata i najpopularniji političar Borut Pahor, također nije oženjen. Zna se kako živi u izvanbračnoj vezi, međutim to nikoga ne uzbuđuje, a mediji uglavnom poštuju privatnost.

Janšina veza s Urškom Bačovnik, ipak je izazvala kritike, i to ponajprije u redovima njegovih konzervativnih saveznika. Kao šef vladajuće koalicije desnog centra on njeguje bliske odnose s Katoličkom crkvom i konzervativnim organizacijama, kojima se ne sviđa činjenica da premijer „hoda“ s dvadeset godina mlađom ženom. Zbog toga je Janša izvrgnut napadima s dvije strane: ljevica i liberali kritiziraju njegove političke odluke, a konzervativcima smeta kako se ponaša u privatnoj sferi. Gregor Repovž, glavni i odgovorni urednik Mladine, ima objašnjenje Janšinih problema: “Ona zapravo nije nimalo zanimljiva. Ni o čemu ne govori niti daje intervjue, nego samo s Jnašom odlazi na utakmice i javne manifestacije. Stvar je u tome da Janšina baza ne podržava ovu vezu jer se radi o tradicionalnim biračkom tijelu. U ovom primjeru se vidi problem koji imaju konzervativci - figurativno govoreći, oni su u gornjem dijelu tijela konzervativni, a u donjem liberalni.” Neovisno o ovm napadima, Urška Bačovnik se već tretira kao “prva dama”. Dok su prije osam mjeseci mediji istraživali na čiji račun putuje u arapske zemlje, sada se njezina veza s Janšom tretira poput činjenice. Zajedno odlaze na službena putovanja, vikendom planinare Alpama i Triglavom, a može ih se vidjeti i na teniskim i na nogometnim natjecanjima. Zato nisu rijetke ocjene kako je Urška Bačovnik bitno poboljšala Janšinu reputaciju ozbiljnog, čak i pomalo dosadnog političara.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika