07.08.2007. / 12:56

Autor: Nina Tomljanović

DUBROVAČKO PODRUČJE

Požari u Dubrovniku ponovo aktivni, prijete novi iz BiH

Na više od 15 kilometara dugoj požarnoj liniji, sudjelovala su tri kanadera te jedan air traktor, koji su odradili veliki posao i znatno pomogli gasiteljima, no ovog jutra zbog kvara oni neće sudjelovati u gašenju

Požari koji su na dubrovačkom području tijekom jučerašnjeg dana stavljeni pod nadzor, jutros su zbog promjene smjera vjetra ponovo aktivirani, doznaje se iz dubrovačke Javne vatrogasne postrojbe.

Ponovno je aktivan požar na predjelu Bosanka koji se spušta prema Rijeci Dubrovačkoj. Iz smjera BiH također dolazi novi požar koji prijeti mjestu Osojnik i Petrovo Selo iznad Rijeke Dubrovačke.

Tijekom cijele noći bio je aktivan i požar na području Srđa koji se rasplamsao usred vjetra ali je ipak uz velike napore gasitelja stavljen pod nadzor. U tijeku je akcija onemogućavanja širenja vatre prema Gružu i Sustjepanu.

Na više od 15 kilometara dugoj požarnoj liniji, sudjelovala su tri kanadera te jedan air traktor, koji su odradili veliki posao i znatno pomogli gasiteljima, no ovog jutra zbog kvara oni neće sudjelovati u gašenju. Bosanka, Donji Brgat, Srebreno i Plat i dalje su bez električne energije.

Nakon što su premijer Ivo Sanader i lokalni dubrovački dužnosnici optužili BiH jer se nije dovoljno angažirala oko gašenja požara koji se proširio na područje Dubrovnika, ta optužba je izazvala reakcije u susjednoj nam zemlji, koja opovrgava takvu odgovornost.

Jutros je tajnik Uprave Civilne zaštite Federacije BiH Stanko Slišković izjavio kako nije istina da su vatrogasci u BiH bili pasivni na sprečavanju požara u pograničnom području u dubrovačkom zaleđu. "Naši ljudi nadljudskim naporima gasili su svaki požar koji se mogao gasiti, a također nitko sa sigurnošću ne može tvrditi odakle je požar počeo", rekao je Slišković.

Civilna zaštita u BiH, prema tvrdnjama Sliškovića, BiH ima jako dobru suradnju s hrvatskim kolegama. "Žao mi je što je do ovoga došlo, jer razumijem ogorčenost građana Dubrovnika, ali mi nismo krivi za takvo stanje", ističe Slišković. Po njegovom objašnjenju BiH nije mogla gasiti samo nekolicinu požara na granici s Hrvatskom zbog nepristupačnog i miniranog terena.

Dodao je kako je na takvim lokacijama odgovornost i na hrvatskoj strani jer posjeduje kanadere koje, po Sliškovićevim tvrdnjama, nije koristila na tim lokacijama. On podsjeća kako je prije 15 dana požar s područja Hrvatske proširen na Livno, a da nitko iz Hrvatske nije optužen za to.

Nejasnoće unosi i činjenica da su požari u BiH, u dubrovačkom zaleđu, bjesnili na prostoru nekadašnjih ratnih sukoba, odnosno na mjestu sadašnje međuentitetske granice Republike Srpske i Federacije BiH.

Mirko Milojević zapovjednik Vatrogasne postrojbe Trebinja jutros je u sarajevskom "Oslobođenju" izjavio kako se "požar iz Trebinja (Republika Srpska) nikako nije mogao proširiti na područje Hrvatske, nego iz Glavske (Federacija BiH)".

"Odatle se proširio na područje Republike Srpske i Hrvatske", kazao je Milojević.

Vezane vijesti

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

Vlahušić zadovoljan turističkim rezultatima

U prvih pet mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je 157.214 ili 12 posto više dolazaka i 493.167, to jest 17 posto više noćenja nego u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika