07.08.2007. / 14:28

Autor: Marijana Zrinjski

DC

Ipak je moguća prenamjena zemljišta nakon požara

Predsjednica Demokratskog centra, Vesna Škare Ožbolt upozorila je danas na mogućnost da se šumsko zemljište u Hrvatskoj nakon paleža prenamijeni u poljoprivredno ili građevinsko, te pozvala Vladu da ozbiljno shvati opasnost i podupre zakonske izmjene koje bi tu mogućnost spriječile.

"Nećemo nikoga optuživati, ali i u drugim zemljama se događa da paljevina postaje legalna metoda za prenamjenu zemljišta, a to zakonom treba spriječiti. Ne smijemo dozvoliti situaciju drugih turistički atraktivnih zemalja, poput Grčke i Španjolske, da se manjak građevinskog zemljišta nadoknađuje paljenjem šuma». Kao primjer navela je šumu iznad Baške Vode koja je izgorjela prije deset godina, a danas se ondje nalaze vinogradi, te na zemlju u blizini Dubrovnika gdje je na bivšem šumskom zemljištu "niknuo" privatni heliodrom.

Iako su iz Ministarstva graditeljstva nedavno priopćili da za takvu manipulaciju spaljenih zemljišta nema opasnosti, iz DC-a tvrde drugačije. "Postojeći zakon zabranjuje da se opožarene površine u idućih pet godina privedu u druge kulture, no nakon isteka pet godina nema izričite zabrane prenamjene", upozorava Vesna Škare Ožbolt.

Stoga će DC danas u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o šumama kojima predlaže trajnu zabranu prenamjene šumskih površina u poljoprivredno ili građevinsko zemljište, uvođenje obveze obnove šumskih površina odmah nakon požara te oštre sankcije za nepoštivanje tih odredbi.

Vezane vijesti

F1 - Požar u boksu Williamsa, devetero u bolnici

F1 - Požar u boksu Williamsa, devetero u bolnici

Nakon senzacionalne pobjede Pastora Maldonada na Velikoj Nagradi Barcelone u boksu Williamsa izbio je veliki požar u kojem je ozlijeđeno 30 osoba od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika