07.08.2007. / 16:08

Autor: Martina Čizmić

TROŠKOVI ŽIVOTA

Život jeftiniji u srpnju, ali ne zadugo

Savez samostalnih sindikata Hrvatske objavio je da su troškovi četveročlane obitelji u srpnju iznosili 5692 kune što je za 0,55 posto manje nego mjesec ranije. Najskuplja je sindikalna košarica bila u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji, a najjeftinija u Slavonji i Baranji. SSSH-ova košarica obuhvaća minimalne mjesečne troškove za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje. obrazovanje i kulturu.

Nezavisni hrvatski sindikat, upozorio je pak da će daljnje poskupljenje hrane dodatno osiromašiti građane. Istaknuli su da je ove godine četveročlana obitelj mogla pokriti oko 75 posto minimalnih mjesečnih životnih trošova. Dogodi li se povećanje troškova prehrane, moći će pokrivati tek 71 posto troškova. Prema definiciji siromašno je ono kućanstvo koje na prehranu troši više od 33 posto svojih prihoda.

Prosječno hrvatsko kućanstvo izdvaja čak 39 posto svojih ukupnih prihoda. Hrana će poskupjeti zbog klimatskih promjena, globalizacijskih procesa i promjena energetske prirode. Prema podacima Nezavisnog sindikata, u Hrvatskoj je siromašno 30 posto građana.

Da bi pokrili osnovne troškove, primanja bi trebala biti veća za 36 posto. Zbog toga se građani zadužuju, a čak 48 posto kredita odlazi na preživljavanje. Zbog toga je zaduženost građana krajem lipnja bila 104,5 milijardi kuna ili 69 tisuća kuna po zaposlenom.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika