07.08.2007. / 17:23

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Kava sprječava zaboravljivost kod starijih žena

Istraživači na French National Institut of Medical Research otkrili su da ukoliko starije žene piju više od tri šalice kave dnevno, to ih može zaštiti od gubitka pamćenja u starijoj dobi. No, kava nema isti učinak i na muškarce.

Karen Ritchie, jedna od istraživačica, ističe da to više kave žena popije, rezultati su bolji. U istraživanje je bilo uključeno sedam tisuća muškaraca i žena u tri francuska grada. Pratile su se njihove prehrambene navike, dnevne aktivnosti, njihovi prijatelji i provjeravale fizičke i mentalne funkcije.

Otkrili su da su žene koje su pile više od tri šalice kave dnevno, ili isto toliko čaja, zadržale više verbalnih i vizualnih sjećanja tijekom četiri godine. Žene starije od 80 imale su veće koristi nego one 10 do 15 godina mlađe. Međutim, istraživači ne znaju zašto je takav učinak samo na ženama. Nagađaju da muški organizam drugačije probavlja kavu.

Namjeravaju i dalje pratiti žene kako bi vidjeli može li kofein odgoditi početak demencije.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika