09.08.2007. / 13:00

Autor: Marijana Zrinjski, Martina Čizmić

NIZOZEMCI KRITIZIRAJU HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU

Sramotna prodaja karlovačkog KIM-a

Hrvatski fond za privatizaciju opet se našao na udaru žestokih kritika. Ovaj puta oglasili su se članovi karlovačkog ogranka HNS-a koji optužuju HFP da je privatizirao, odnosno prodao poduzeće KIM Karlovac, vrijedno 90 milijuna kuna, gradskom vijećniku Ivanu Šimiću, vlasniku male i neprofitabilne tvrtke Chemoderm iz Duge Rese koja ima samo dva zaposlena, a godišnje ostvaruje prihod od oko pet tisuća eura.

„Šimić je dobio tvrtku na časnu riječ! To je nečuveno, ne nudi nikakav novac, samo bankovnu garanciju koja se temelji na zalogu dionica tvrtke koju se kupuje, dakle KIM-a, i obećanja dokapitalizacije! A njegova firma se raspada, ni sama ne može opstati, a kako će onda otkupiti i dokapitalizirati strostruko veću tvrtku“, pitao se na konferenciji za novinare saborski zastupnik HNS-a u Karlovcu, Nikola Vuljanić koji je zajedno s kolegama o tim nezakonitostima pismom jučer obavijestio predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera i zamolio ih da interveniraju kako bi se zaustavila privatizacija, poništila odluka o prodaji KIM-a i kako bi se postupak prodaje proveo ispočetka.

Fond je naime u proljeće ove godine raspisao natječaj za kupnju KIM-a, firme koja se dugi niz godina, od nezakonite i štetne prodaje Kutli i njegovoj Dioni, nalazi u očajnoj situaciji. Izuzetnim naporima zaposlenika ta se tvrtka u pretežno državnom vlasništvu, uspjela oporaviti i HFP ju je odlučio prodati. Na natječaj se osim Šimića javilo još dvoje zainteresiranih kupaca: Ranch iz Čakovca i Danaube Foods iz Holandije, jedini koji je ponudio gotov novac i čvrste garancije ulaganja u tvrtku i dugoročni razvoj. Iza te tvrtke, tvrdi Vuljanović, stoji i međunarodni investiticijski fond koji uvelike ulaže u prehrambenu industriju regije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, i koji je preko KIM-a želio ući u Hrvatsku.

„Zahvaljujući korupcijskom skandalu u Fondu odluka o prodaji KIM-a početkom ljeta je odgođena, no budući da taj skandal pomalo pada u zapravo, odluka je donešena“, kazao je Vuljanović.

Ivan Šimić za Nacional.hr rekao je da oko prodaje karlovačkog poduzeća nema ništa sporno, te da je on zadovoljio sve uvjete koji je HFP od njega zatražio. "To su sve političke igre i podmetanja. Ne znam što žele od mene. Ja sam se povukao iz HSS zato što se nisam slagao sa stranačkim vrhom i sada se držim podalje od politike". S Karlovačkom bakom, tvrdi, surađuje od 1991. godine i oni su mu bez problema dali garanciju za kupnju KIM- a. Tvrdnje da njegovo poduzeće godišnje ostvaruje oko pet tisuće eura nazvao je netočnima, no izbjegavao je odgovoriti o kolikoj se dobiti radi. Potvrdio je da u firmi ima dva zaposlena. Dodao je kako iza sebe ima trideset godina radnog iskustva u raznoraznim tvrtkama te da nema ništa čudno da čovjek poput njega preuzme tako veliku tvrtku.

Priopćenjem se oglasila i tvrtka Danube Foods Group, jedan od ponuđača koji poziva Fond da još jednom razmotri svoju odluku. Oni ističu da su dali najbolju ponudu, ponudivši najveću cijenu za dionice (16,6 milijuna kuna) te ulaganje vlastitog kapitala od 29,2 milijuna kuna kroz dokapitalizaciju u roku od dvije godine, te da je njihova ponuda imala sva potrebna jamstva Raiffeisen banke iz Beča.

Kako dalje ističu u priopćenju koje potpisuje predsjednik tvrtke Eugene Jaffe, Fond je umjesto da odbaci neadekvatne ponude ostalih ponuđača i zaključi ugovor sa Danube Foods-om, omogućio Chemodermu da tijekom trajanja tendera izmjeni prvobitnu ponudu. To je suprotno normama dobrih običaja i pravila kod međunarodnih tendera. I nakon toga ponuda Chemoderma ostala je neadekvatna. Neprihvatljivo je da se sudionicima tendera omogući osiguravanje sredstava za plaćanje dionica zalaganjem tih istih dionica kod banke.

Podsjećaju da je ovo treći pokušaj privatizacije karlovačkog KIM-a. Unatoč lošem iskustvu iz prvog tendera iz travnja 2005, Salford Capital Partners Inc. sa sjedištem u Londonu preko svoje nizozemske holding kompanije Danube Foods Group B.V.. javio se na poziv Hrvatskog fonda za privatizaciju, u dobroj namjeri i vjeri da će "ovaj put biti poštivani pozitivni propisi, pravila tendera i dobri, međunarodno prihvaćeni poslovni običaji".

Ističu da je Danube Foods Group nizozemska kompanija specijalizirana za investiranje u prehrambenoj industriji. Imaju više od 15 uspješno realiziranih investicija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Do sada su uložili preko 400 milijuna dolara i stvorili najveću mljekarsku grupaciju u jugoistočnoj Europi. Na kraju apeliraju da Hrvatski fond za privatizaciju još jedanput razmotri svoju odluku i donese "zakonito i pravedno rješenje u ovom postupku"

Vezane vijesti

Mladineo otišao, agresivni interesni lobiji ostali

Mladineo otišao, agresivni interesni lobiji ostali

U povodu medijskih tvrdnji kako je protiv novoimenovane direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanje Kalambure podignuta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika