08.08.2007. / 14:17

Autor: Nina Tomljanović

GOSPODARSTVO

Friščić: "Vladi ćemo uputiti prijedlog mjera za ublažavanje štete od suše"

HSS od Vlade traži da se iz državnog proračuna, nakon hitne procjene štete od suše, izdvoji 30 posto od iznosa stvarnih šteta, što je po njihovoj ocjeni minimum potreban da poljoprivredna gospodarstva uopće mogu nastaviti djelatnost u idućoj godini

"Vladi ćemo danas uputiti naš prijedlog mjera za ublažavanje štete od suše, zatražiti njihovo hitno stavljanje na dnevni red Vlade, te sastanak s resornim ministrima", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HSS-a Josip Friščić.

HSS od Vlade traži da se iz državnog proračuna, nakon hitne procjene štete od suše, izdvoji 30 posto od iznosa stvarnih šteta, što je po njihovoj ocjeni minimum potreban da poljoprivredna gospodarstva uopće mogu nastaviti djelatnost u idućoj godini.

Božidar Pankretić, potpredsjednik HSS-a rekao je kako predložene mjere nisu ništa novo, te da ih je provela bivša koalicijska Vlada 2003. godine, izdvojivši za ublažavanje posljedica suše 400 milijuna kuna.

Procjene ukupnih šteta ove su godine porasle do čak 3 milijarde kuna, istaknuo je predsjednik HSS-a, dodavši kako država mora izdvojiti novac za ublažavanje posljedica suše.

"Posljedice suše, kakva se dugo ne pamti, pogodile su oko 100.000 obiteljskih gospodarstava koja žive od poljoprivrede, što je oko milijun ljudi, a na jesen će pogoditi i stočare, od kojih će polovica propasti zbog propadanja kukuruza kao glavne stočne hrane", ocijenio je Darko Grivičić, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza.

"Zbog nedostatka kukuruza i povećanja njegove cijene za gotovo 100 posto propast će 50 posto stočara, čak i ako se poveća cijena otkupa mesa, od uvoza će zarađivati trgovci i šverceri, a poskupjet će mlijeko, ulje i ostale namirnice", ustvrdio je Grivičić tražeći od Vlada poduzimanje konkretnih mjera.

Među mjerama koje HSS predlaže za ublažavanje šteta od suše ukidanje je propisanih referentnih prinosa i isplata poticaja u cijelosti, otpis potraživanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za gospodarstva zahvaćena elementarnom nepogodom, poček otplate kredita godinu dana bez obračuna redovitih kamata za to vrijeme, te otpis obveze za vodnu naknadu za 2007. godine onima koje je pogodila suša.

Također se predlaže izdvajanje državnog jamstva za kredite usmjerene razvoju slatkovodne akvakulture, reprogramiranje duga poljoprivrednih proizvođača u poslovnim bankama te ulaganje Ministarstva poljoprivrede u nabavu opreme za navodnjavanje. "Prioritet u poljoprivredi sada je dovođenje vode u polja, nakon što smo desetljećima imali program odvodnje vode iz polja", napomenuo je Friščić.

Danas će HSS obilježiti obljetnicu smrti utemeljitelja stranke Stjepana Radića polaganjem vijenca na njegov grob na zagrebačkom Mirogoju te misom zadušnicom u crkvi sv. Blaža.

Stjepan Radić umro je 8. kolovoza 1928. godine od posljedica atentata, koji je na njega i još dvojicu zastupnika HSS-a, Pavla Radića i Đuru Basaričeka, 20. lipnja 1928. godine u beogradskoj Narodnoj skupštini izvršio radikalni zastupnik Puniša Račić.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika