08.08.2007. / 18:40

Autor: Martina Čizmić

IN MEMORIAM

Umro akademski slikar Zvonimir Faist

Jučer je u Zagrebu u 94. godini umro najstariji hrvatski akademski slikar, Zvonimir Faist.

Rođen je 1914. u Moroviću u Srijemu. Završio je Školu za umjetnost i obrt u Zagrebu te Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavio se grafičkim oblikovanjem, od grafičkog dizajna plakata za film do plakata za različita poduzeća (među ostalima i za Franckovu kavu, Zvijezda ulje i druge).

Prvu samostalnu izložbu pod imenom "Diktati vremena: Plakati od ranih 1930-ih do kasnih 1960-ih" imao je u Muzeju grada Zagreba 2003. godine. Izložio je 20-ak njegovih najranijih, gotovo unikatnih filmskih plakata koji su nastali ručnom izradom. Tada je prvi put prezentiran hrvatski filmski plakat nastao prije 1945. godine.

Muzej grada Zagreba otkupio je dio njegovih plakata. Izložbeni projekt zaokružen je izdavanjem CD-roma te Faistovom živo ispričanom biografijom koja je dokumentirana zvukom i slikom. Održao je izložbu i u Muzeju grada Moskve 2005. godine. Muzej grada Zagreba čuva njegovu zbirku plakata. Ona ostaje dostupna za daljnja istraživanja, a na taj način Muzej će nastojati da djelo Zvonimira Faista dobije zasluženo mjesto na hrvatskoj likovnoj sceni.

Vezane vijesti

Umro novinar Joško Martinović(47)

Umro novinar Joško Martinović(47)

Danas je u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, umro novinar i urednik na HTV-u, Joško Martinović (47). Po zanimanju diplomirani sociolog Martinović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika