26.07.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

ZIMBABWE

MUGABE: TVORNICE CRNCIMA

MUGABE: TVORNICE CRNCIMA

Vlada Zimbabvea objavila je da će uskoro donijeti zakon kojim će se početi mijenjati struktura vlasništva u industriji, rudarstvu, te drugim sektorima privrede. Po tom zakonu najmanje 20 posto vlasništva morat će biti u rukama crnaca. Zakon je donesen u sklopu daljnjih napora da sve ključne elemente privrednog života preuzmu crnci, a on će biti tek prvi korak u njihovom potpunom preuzimanju cijele privrede.
Nakon što je 1980. godine Zimbabve dobio nezavisnost, glavne privredne grane ostale su u rukama bijelaca, što je vlada predsjednika Roberta Mugabea odlučila promijeniti. Ona je već provela promjene u poljoprivrednom sektoru, gdje su konfiscirane farme bijelaca, a zemlja je dodijeljena siromašnim crncima. Sada će se udjeli u vlasništvu industrijskih i rudarskih kompanija davati crnim zaposlenicima, koji će tako dobiti pravo i u upravljanju.
Predsjednik Mugabe nije se obazirao na upozorenja inozemnih privrednih stručnjaka, kako bi to moglo dovesti do produbljivanja ekonomske krize, koja je nastala uvelike zbog spomenute agrarne reforme, kojom su uništene produktivne, efikasne farme, a zemlja predana crncima koji nemaju iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga je u zemlji došlo do gladi, visoke inflacije od 450 posto te pada izvoza. Inozemni stručnjaci se plaše da bi se slično moglo dogoditi i sa novom mjerom, posebno u osjetljivom rudarskom sektoru kojim dominiraju multinacionalne kompanije, a koji sada pokriva čak 30 posto izvoza.

Vezane vijesti

Italija: Montijeve reforme prošle Senat

Italija: Montijeve reforme prošle Senat

Reforma talijanskoga radnog zakonodavstva premijera Marija Montija, najvažniji dio njegova pokušaja da potakne gospodarstvo, dobila je u četvrtak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika