09.08.2007. / 08:56

Autor: Nina Tomljanović

EVOLUCIJA

Pronađeni fosil obara teoriju o ljudskom nastanku

Teorija o ljudskom nastanku, točnije o nastanku modernih ljudi - Homo Sapiensa, mogla bi biti u potpunosti poništena

Pronađena lubanja s gornjom vilicom znanstvenicima je zadala novi istražiteljski zadatak. Ona naime pokazuje mogućnost da je ljudska rasa drugačije evoluirala nego što se mislilo. Po teoriji Homo Habilis je evoluirao u Homo Erectus pa smo onda nastali mi - Homo Sapiensi. Lubanja pak pokazuje da su Erectus i Habilis živjeli u isto vrijeme.

Teorija o ljudskom nastanku, točnije o nastanku Homo Sapiensa, u potpunosti bi mogla biti poništena. Lubanja koju su znanstvenici ispitali pokazuje da postojeće teorije o tome koji se Homo razvio u kojeg i kako - više ne vrijede.
Lubanja pronađena u istočnoj Africi pokazuje da su Homo Erectus i Homo Habilis živjeli u isto vrijeme, zajedno, i to oko pola milijuna godina. Teorija svima poznata govori da se od Homo Habilisa razvio Homo Erectus i to vrlo sporo.

"Pronađena lubanja baca potpuno drugačije svjetlo na dosadašnje teorije jer pokazuje da su Habilis i Erectus živjeli zajedno, u isto vrijeme", kazala je Susan Anton, profesorica antropologije na Univerzitetu u New Yorku.

Istraživanje na lubanji je radilo devet naučnika koji su donijeli zaključak da su dvije vrste zapravo u sestrinskim odnosima, a ne da se jedna razvila iz druge. Obje vrste su živjela jedna uz drugu, a zanimljivo je da su jeli drugačiju hranu i ponašali se različito. Naučnici smatraju da je nemoguće da ove dvije vrste nisu dolazile u kontakt jer su ostaci pronađeni vrlo blizu.

Ipak, još uvijek se vjeruje da su današnji ljudi, tj. Homo Sapiens, nastali od prethodnika Homo Erectusa.

Nova teorija bi mogla dokazati da su dvije vrste Homo Erectus i Homo Habilis imali zapravo zajedničkog pretka koji je živio u Africi prije 2 do 3 milijuna godina.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika