09.08.2007. / 09:18

Autor: Nina Tomljanović

IN MEMORIAM

62. obljetnica eksplozije atomske bombe u Nagasakiju

Građani su u 11:02 sati, po mjesnom vremenu, minutom šutnje obilježili trenutak prije 62 godine, kad je američki bombarder B-29 Bock's Car ispustio atomsku bombu na Nagasaki, ubivši oko 74.000 ljudi. Napad na Nagasaki 1945. godine dogodio se tri dana nakon bombardiranja Hirošime, u kojoj je eksplozija atomske bombe usmrtila oko 140.000 osoba

Jučer je japanski grad Nagasaki obilježio 62. obljetnicu eksplozije atomske bombe. Tom prigodom, gradonačelnik toga grada je pozvao sve nuklearne sile da unište zalihe atomskog oružja.

Građani su u 11:02 sati, po mjesnom vremenu, minutom šutnje obilježili trenutak prije 62 godine, kad je američki bombarder B-29 Bock's Car ispustio atomsku bombu na Nagasaki, ubivši oko 74.000 ljudi. Napad na Nagasaki 1945. godine dogodio se tri dana nakon bombardiranja Hirošime, u kojoj je eksplozija atomske bombe usmrtila oko 140.000 osoba.

U memorijalnom centru u Parku mira u Nagasakiju, među 5.500 sudionika ove ceremonije, bio je i Shinzo Abe predsjednik japanske vlade zajedno s ostalim članovima vlade, diplomatima i osobama koje su preživjele eksploziju."Sjedinjene Države i sve ostale nuklearne sile trebaju ne samo zagovarati neširenje nuklearnog potencijala, nego i uništiti svoje nuklearno oružje", izjavio je za vrijeme ceremonije gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue.

Od japanske vlade, Taue je zatražio, da se zauzme kako bi sjeveroistočna Azija postala zona bez nuklearnog oružja.

Vezane vijesti

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Slavni Golden Gate Bridge obilježava 75. obljetnicu

Jedna od najpoznatijih građevina na svijetu Golden Gate Bridge ovoga vikenda slavi 75. rođendan, a vrhunac proslave bit će sutra kad će spektakularni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika