10.08.2007. / 08:58

Autor: Nina Tomljanović

PUT NA MJESEC

Kina želi napraviti mapu Mjeseca

Glavni kineski naučnik iz državnog svemirskog programa rekao je medijima da osim ucrtavanja Mjeseca u karte, njegov tim planira uzeti uzorke s Mjeseca

Kina ove godine planira u orbitu mjeseca poslati letjelicu Chang'e Onei i pomoću nje pokušati ucrtati u karte svaki centimetar Mjeseca. Ta država je 2003. godine postala treća zemlja koja je u svemir poslala letjelicu sa ljudskom posadom.

Pomoću letjelice koju će poslati krajem 2007. godine, kineski naučnici će pokušati napraviti kartu Mjeseca. Letjelica će snimati trodimenzionalne slike, a planirano je da na površini mjeseca ostane do 2010. godine.

Glavni kineski naučnik iz državnog svemirskog programa rekao je medijima da osim ucrtavanja Mjeseca u karte, njegov tim planira uzeti uzorke s Mjeseca. Njihov projekt je podijeljen u tri faze – orbitiranje oko Mjeseca, slijetanje na Mjesec i povratak na Zemlju. U drugoj fazi, letjelica bez posade će nadgledati određene dijelove Mjeseca, a treća faza je donošenje uzoraka na analizu.

Uspjeh Kine mnoge zabrinjava jer smatraju da bi se utrka za otkrivanjem svemira mogla pretvoriti u utrku za oružanom prevlasti jer je Kina u siječnju raketama sa Zemlje uništila jedan svoj meteorološki satelit.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika