10.08.2007. / 10:25

Autor: Nina Tomljanović

TOKIO

Višemjesečni popravak nuklearne elektrane u Japanu

Direktor odjela IAEA za sigurnost nuklearnih pogona, Philippe Jamet ocijenio je kako će nekoliko mjeseci, možda čak i cijelu godinu, čekati da elektrodistributer Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) ponovno priključi elektranu u električni sustav

Nuklearna elektrana u sjevernom Japanu, nedavno oštećena potresom, neće tako skoro nastaviti s radom, danas je objavila agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA).

S predstavnicima japanske agencije, za nuklearnu i industrijsku sigurnost, sastala se skupina stručnjaka iz IAEA. Oni su nakon četverodnevna pregleda nuklearke Kashiwazaki-Kariwa objavili izvještaj.

U toj je nuklearki u sjevernoj japanskoj pokrajini Niigati nakon potresa bilo više od 50 nezgoda. Direktor odjela IAEA za sigurnost nuklearnih pogona, Philippe Jamet ocijenio je kako će nekoliko mjeseci, možda čak i cijelu godinu, čekati da elektrodistributer Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) ponovno priključi elektranu u električni sustav. "To se ne može brzo obaviti, bio je to veoma snažan potres", prenijela je agencija Kyodo News Jametove riječi.

Prije nego što u subotu odu iz Japana, stručnjaci iz IAEA o svojim će zaključcima razgovarati s japanskom vladom. Od 16. srpnja, kada je potres magnitude 6,8 stupnjeva pogodio područje Niigate, ne radi sedam reaktora nuklearke s najvećim izlaznim kapacitetom u svijetu.

U potresu je poginulo 11 ljudi, a ozlijeđeno više od dvije tisuće.TEPCO je objavio da je iscurio radioaktivni materijal niske radioaktivnosti te 800 litara ulja za turbine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika