10.08.2007. / 15:14

Autor: Martina Čizmić

EKSPEDICIJA

I Danci na Sjeverni pol

Dansko ministarstvo gospodarstva potvrdilo je da će danska vlada uputiti pomorsku ekspediciju na Sjeverni pol i time potvrditi svoje teritorijalne zahtjeve vezane za to područje.

Iako je predsjednik danske vlade Fogh Rasmussen izjavio da Sjeverni pol pripada svima, danski će ledolomac "Odeon" u subotu isploviti iz luke Tromso kako bi prikupio podatke na području Sjevernog pola. Pomoću njih Danska želi dokazati da su podzemni masivi na Sjevernom polu povezani s Grenlandom koji pripada Danskoj.

Iako je ova polarna ekspedicija dugo planirana, pokrenuta je samo tjedan dana nakon što su ruski istraživači zabili zastavu na više od 4000 metara ispod Sjevernog pola i tako simbolično označili taj dio kao ruski teritorij. Rasmussen smatra da bi Sjeverni pol trebao biti u vlasništvu svjetske zajednice.

Sve zemlje koje polažu pravo na područje oko Pola, svoje viđenje trebaju predati odboru Ujedinjenih naroda za međunarodno pomorsko pravo. On će najranije 2014. donijeti odluku tko između Rusije, Danske, Kanade, Norveške i SAD-a ima pravo.

Vezane vijesti

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Prve bodove na svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu kojem su zajednički domaćini Finska i Švedska u 3. su kolu osvojili Slovaci pobjedom protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika