10.08.2007. / 20:48

Autor: Martina Čizmić

PITANJE KOSOVA

Međunarodna trojka na pregovorima u Beogradu

U razgovoru s predstavncima EU Wolfgangom Ischingerom, SAD-a Frankom Wisnerom i Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, srbijanski predsjednik Boris Tadić istaknuo je mogućnost postizanja kompromisnog rješenja u pregovorima o statusu Kosova.

Tadić je istaknuo da rješenje za Kosovo mora biti potvrđeno u Vijeću sigurnosti i biti sukladno Povelji UN-a, ali da mora poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Predstavnici "trojke" izvješće o novom krugu pregovora moraju predati glavnom tajniku UN-a do 10. prosinca.

Wolfgang Ischinger istaknuo je kako je Ahtisaarijev plan za rješenje pitanja Kosova jedini predloženi plan, za sada. No, istaknuo je kako bi međunarodna trojka podržala svaki prijedlog o kojem bi se suglasile obje strane. Premije Vojislav Koštunica rekao je da Ahtisaarijev plan ne može predstavljati osnovu za pregovore jer se buduće rješenje tog pitanja mora zasnivati na međunarodnom pravu.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova SRJ Goran Svilanović prokomentirao je ove pregovore i istaknuo da u nastavku Beograd i Priština moraju biti spremni na kompromis.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika