11.08.2007. / 07:51

Autor: Martina Čizmić

FINANCIJE

Središnje banke sprječavale širenje krize

Središnje banke diljem svijeta ulile su milijarde dolara u bankarski sustav u sklopu koordiniranih napora da spriječe širenje krize na kreditnim tržištima. Obećale su da će učiniti i više ako se ukaže potreba.

Središnje banke u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi ukupno su injektirale više od 300 milijardi američkih dolara tijekom 48 sati u nastojanju da novac nastavi dalje nesmetano teći kroz globalni financijski sustav. Nadaju se da će time spriječiti slom tržišta kredita koji bi mogao naštetiti gospodarstvima.

Američka središnja banka Fed objavila je da će osiguravati gotovinu koliko god je potrebno da bi tržišta glatko funkcionirala. Fed je u tri odvojene operacije ubacio u bankarski sustav ukupno 38 milijardi dolara, najveći iznosi u jednom danu od 19. rujna 2001, kada je zbog terorističkog napada na SAD došlo do kolebanja na tržištu.

Europska središnja banka injektirala je u bankarski sustav 61,05 milijardu, nakon injekcije od 94,8 milijardi eura u četvrtak kako bi umirila paniku na tržištima kredita eurozone. I središnje banke Japana, Kanade, Švicarske i Australije također su ulile velik novac u bankarske sustave.

Proteklih nekoliko tjedana tržišta su uznemiravale vijesti o problemima u bankama i fondovima koji su izloženi rizičnim ulaganjima na američkom tržištu hipotekarnih zajmova. To je potaknulo zabrinutost, da će jeftini krediti koji su dosad poticali globalni gospodarski rast presušiti.

Globalna financijska tržišta postala su nesigurna u četvrtak, kada je najveća francuska banka BNP Paribas zamrznula imovinu tri svoja fonda zbog njihove izloženosti američkim drugorazrednim hipotekarnim zajmovima. To je prestrašilo europska kreditna tržišta zbog mogućnosti da bi sve veći gubitci povezani s rastućim problemima u otplati drugorazrednih hipotekarnih kredita u SAD-u mogli potkopati stabilnost europskih investicijskih tvrtki.

Vezane vijesti

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedloge za uspostavu europskog okvira za sprječavanje i rješavanje bankovnih kriza, kako bi se porezne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika