11.08.2007. / 10:23

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Lijekovi za neplodnost ne uzrokuju rak dojke

Novo izvješće objavljeno u listu Cancer Epidemilogy, Biomarkers and Prevention pokazuje da lijekovi koji se koriste u tretmanu ženske neplodnosti nisu vezani s povećanim rizikom od raka dojke.

Dr. Allan Jensen iz danskog Društva za borbu protiv raka dojke ističe da se žene s problemom neplodnosti ne moraju brinuti zbog raka dojke. On i njegovi kolege u studiju su uključili više od 54 tisuće žena s problemom neplodnosti. Ocijenili su učinke različitih tipova lijekova protiv neplodnosti na rizik od raka dojke i uzeli u obzir reproduktivne čimbenike za koje se zna da povećavaju rizik. U cijeloj skupini 331 žena dobila je rak dojke nakon prosječno 14 godina.

Zaključili su da klomifen te još četiri sintetička hormona koji se koriste za poticanje plodnosti ne utječu na rizik od raka dojke. Stručnjaci će nastaviti istraživanje i koncentrirati se na progesteron koji bi mogao povećati rizik kod pacijentica koje pokušavaju zatrudniti in vitro oplodnjom.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika