11.08.2007. / 12:50

Autor: Martina Čizmić

GRANIČNI INCIDENTI

Petnaest obavještajaca SOVA-e nadgledalo hrvatski politički vrh

Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika u operaciji praćenja hrvatskog političkog vrha, bilo je uključeno 15 djelatnika obavještajne agencije SOVA.

Obavještajci su pratili hrvatski poitički vrh vezano uz moguće incidente na moru pred slovenske parlamentarne izbore 2004. godine. Dnevnik navodi da su u operaciju bili uključeni djelatnici SOVA-a iz Ljubljane, Kopra, Celja i Krškoga, te da se radi o nižim službenicima agencije.

Tadašnji šef SOVA-a Iztok Podbregar svoj će iskaz u vezi cijele afere, navodima Dnevnika i bivšeg premijera Antona Ropa o dogovorima Janše i Sanadera o graničnim incidentima, iznijeti pred parlamentarnu komisiji za kontrolu tajnih službi 4. rujna. Njegove tvrdnje oko navodnog dogovaranja graničnih incidenata pred slovenske parlamentarne izbore zanijekale su obje strane, a Janša je najavio i sudsku tužbu protiv Ropa.

Podbregar se s Ropom, kako navodi Dnevnik, sastao 29. rujna 2004. u Ropovu kabinetu i donio mu "izvješće SOVA-e o pozadini incidenata u Piranskom zaljevu". Za istragu je veoma važno saznati kada je točno došlo do sastanka Ropa i Podbregara kako bi se koncentrirala na nekoliko ključnih dana. Temeljem tih podataka moći će ustanoviti što se stvarno dogodilo.

Pavle Gantar, predsjednik parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi rekao je da je prema SOVA-inim dokumentima koje je on vidio ona pokrivala područje Hrvatske, ali i da su Hrvatske službe pokrivale Sloveniju. Slovenska je vlada zanijekala postojanje tih dokumenata u dokumentaciji obavještajne agencije. Sumnjaju da se u vrijeme prije parlamentarnih izbora 2004. zapravo pratilo rad njihove stranke odnosno da se nadziralo Janšu.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika